Multe persoane spun că apa minerală nu este deloc benefică pentru siluetă, iar motivele invocate sunt dintre cele mai diverse.
Totuși, specialiștii nu susțin aceste teorii. Este cazul medicului nutriționist Mihaela Bilic, care a postat pe pagina sa de Facebook mai multe informații referitoare la beneficiile aduse de apa plată și de cea carbogazoasă.
Astfel, aceasta spune că ambele sunt benefice pentru sănătate, iar apa carbogazoasă nu este, în sine, problematică.
„Apă plată sau cu bule? Oricare, apă să fie! Apa este vitală pentru organism, un element miraculos fără de care viața nu ar exista. Pe lângă faptul că toate alimentele (cu excepția uleiului) conțin în proporții variabile apă, e sănătos să o bem și ca atare, mai ales când afară este soare. Apa hidratează și remineralizează, indiferent de marcă sau conținutul de gaz/bule”, spune Mihaela Bilic.
Medicul a explicat care este diferența dintre cele două tipuri de apă.
„Care e diferența dintre apa plată și cea carbogazoasă? În primul rând conținutul de dioxid de carbon, responsabil de prezența bulelor: minim 2500 mg/litru în apa cu gaz. Apoi cantitatea de bicarbonat (HCO3) care variază de la 303mg/l în apa plată, la 1900 mg/l în apa cu gaz. Carbonatul acid este un sistem tampon ce menține pH-ul în sânge și care influențează și pH-ul apei: 7,8 pentru apa plată și 5,6 pentru apa cu gaz. Atenție, nu trageți concluzii greșite: deși are un pH acid, apa carbogazoasă are efect de alcalinizare în organism”, scrie ea.
În finalul postării a subliniat că apa carbogazoasă nu este nocivă pentru siluetă și nu afectează cu nimic numărul kilogramelor. În cel mai rău caz, apa minerală poate crea o senzație de balonare.
„Contrar miturilor/zvonurilor, apa carbogazoasă nu îngrașă! Ba mai mult, are proprietăți antiacide, stimulează tranzitul intestinal și golirea gastrică, combate greața și indigestia, constipația și arsurile de stomac. Conținutul crescut de minerale o face ideală pentru consum în caz de transpirație excesivă/sport intens, îi dă un gust intens, iar prezența bulelor creează o efervescență plăcută la degustare. Doar băută în exces provoacă balonare”, mai scrie aceasta.