Dragoș Cabat, analist economic, la Gândul LIVE: „Noul Cod Fiscal a fost făcut ca Ponta să rămână premier”

Dragoș Cabat, analist economic, la Gândul LIVE: „Noul Cod Fiscal a fost făcut ca Ponta să rămână premier
Publicat: 26/03/2015, 20:32
Actualizat: 06/04/2019, 16:12

„Dacă nu vor fi bani suficienți la buget, din cauza reducerilor de taxe, să nu revenim la situația pe care am tot avut-o în ultimii 10-15 ani, cu taxe care cresc de pe o zi pe alta ca să acopere găurile din buget”, a afirmat Dragoș Cabat la Gândul LIVE.

„Predictibilitatea fiscală e bună pentru investitori, care vor să știe ce fel de taxe vor plăti când fac afaceri în România și nu vor să se trezească cu taxe precum cea de clădiri speciale, de exemplu, care apare dintr-o dată și le poate eroda profitul, vor să știe că accizele se calculează cu o formulă clară, care nu se schimbă de la un an la altul. Din declarații, e posibil să avem această predictibilitate fiscală. Ceea ce sună paradoxal, pentru că guvernele conduse de Ponta, până acum, s-au remarcat prin lipsa predictibilității fiscale, prin impozite aruncate de azi pe mâine, ori prin necalcularea accizei la o altă dată decât 1 octombrie”, a mai spus Cabat.

Potrivit acestuia, nimeni nu își va asuma noul Cod Fiscal, pentru că, susține analistul economic, „este total nerealist”. „Măsurile anunțate sunt populiste și pot anunța o viziune care nu este cea social-democrată, ci puternic liberală, de creștere economică. Măsurile sunt atât de mult duse în viitor încât toți românii, și investitorii, cărora li se tot promit lucruri, au mari îndoieli că acest Cod va fi pus în practică cu adevărat”.

Potrivit lui Cabat, noul Cod Fiscal a fost elaborat pentru că „exista o presiune internă”. „Primul ministru își dorește să rămână pe scaunul pe care îl ocupă, pentru că un asemenea plan de modificarea Codului Fiscal cu măsuri care ajută economia, cel puțin pe hârtie, este unul care îi pune în șah pe cei din Opoziție. Este greu să fii în Opoziție, iar partidul care e la putere să vină cu astfel de măsuri – reducerea TVA, impozite reduse, acciză redusă, tot ce se poate, contribuțiile la CAS – și să critici acest Cod Fiscal. Dacă spui că măsurile sunt nerealiste ți se zice Votează-l și noi o să îl implementăm și, în același timp, dacă votezi împotriva lui, ești într-o poziție proastă din punct de vedere al imaginii, pentru că ai votat împotriva unor măsuri care relansează sau ajută economia. Ești împotriva creșterii economice”, a mai spus Cabat la Gândul LIVE. De altfel, în opinia analistului, acesta este și motivul pentru care Ponta nu a venit cu nicio propunere de ministru de Finanțe, după ce Darius Vâlcov a demisionat din cauza problemelor de natură penală pe care le are. „Nimeni nu vrea să și-l asume. E prea frumos pentru tot ce se întâmplă acum, e ca dintr-o poveste”, a mai spus Dragoș Cabat.

Proiectul noului Cod Fiscal și cel al Codului de Procedură Fiscală au fost aprobate, miercuri, de Guvern și vor fi transmise Senatului, pentru a fi introduse, la începutul săptămânii viitoare, pe ordinea de zi a Biroului Permanent.

Documentul prevede reducerea cotei standard de TVA pentru toate bunurile și serviciile, de la 24% în prezent la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 și la 18% din 2018, și confirmă informațiile anunțate anterior de MEDIAFAX privind extinderea, tot de anul viitor, a listei produselor cu TVA redus la 9%, de la carne, pește, lapte și pâine la animale vii și păsări vii, din specii domestice, ouă de păsări, legume, fructe comestibile și preparate din acestea, precum și pentru accesul la evenimentele sportive.

Mai sunt prevăzute introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părți de clădire și terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, începând cu 1 ianuarie 2016, stabilirea unei cote de impozitare diferențiate a microîntreprinderilor, în funcție de numărul de salariați, de 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați inclusiv, 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat, 3% + 1.530 lei trimestrial pentru microîntreprinderile care nu au salariați și 3% pentru microîntreprinderile aflate în dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, nedesfăsurarea de activități, majorarea pragurilor pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor, la 75.000 euro din 2017, 85.000 euro din 2018, 100.000 euro din 2019.

Proiectul Codului Fiscal mai prevede reducerea cotei de impozit pe profit de la 16% în prezent la 14% începând cu 1 ianuarie 2019, educerea cotei de impozit pe venit de la 16% în prezent la 14% începând cu 1 ianuarie 2019, reducerea cotei de impozit pe veniturile obținute din România de nerezidenți de la 16% în prezent la 14% începând cu 1 ianuarie 2019, eliminarea impozitului pe dividende începând cu 1 ianuarie 2016, diminuarea nivelului accizelor la principalele produse energetice (motorină, benzina fără plumb și benzina cu plumb), reașezarea nivelurilor accizelor pentru alcool și băuturile alcoolice, eliminarea din sfera de impozitare atât a țițeiului din producția internă, cât și a produselor care în prezent se regăsesc la Capitolul II „Alte produse accizabile” (cafea, bijuterii, confectii din blănuri, autoturisme etc.), eliminarea impozitului pe construcții speciale începând cu 1 ianuarie 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor