DREPTURILE femeilor în pericol. Propunere legislativă în Polonia: interdicție totală a avortului. „Exploatarea crizei de sănătate pentru a ataca asistența medicală a femeilor este crudă”

DREPTURILE femeilor în pericol. Propunere legislativă în Polonia: interdicție totală a avortului. „Exploatarea crizei de sănătate pentru a ataca asistența medicală a femeilor este crudă”
Publicat: 14/04/2020, 18:59
Actualizat: 14/04/2020, 20:12

Parlamentul polonez – sub controlul partidului PiS al lui Jarosław Kaczyński, printr-un proiect de lege, ar duce la o interdicție totală a avortului, obligând femeile și familiile să treacă prin sarcini împotriva voinței lor, în caz de anomalii fetale, într-un moment de instabilitate economică dramatică, fără sprijin social din partea statului. Acest lucru arată modul în care viața și demnitatea femeilor  sunt apreciate de clasa conducătoare poloneză. Proiectul de lege ar limita competența medicilor, prin restricționarea a ceea ce le pot spune pacienților lor despre starea fătului, încălcând drepturile pacienților la informații. Modificarea propusă de acest proiect de lege este permanentă și va pune sănătatea și viața femeilor în pericol.

„Știm că atunci când femeile și fetele nu pot accesa avortul, în disperarea lor, vor recurge la luarea problemelor în propriile mâini, adesea cu consecințe tragice. Violența în familie crește brusc, iar familiile sunt întinse până la limitele rezistenței lor. Este momentul în care cel mai mult trebuie să ne asigurăm că oferim toată grija de care au nevoie societățile noastre ”, a declarat Caroline Hickson, director regional IPPF EN, potrivit ippfen.org

Legea poloneză privind avortul este una dintre cele mai restrictive din Europa. Avortul este legal numai pentru a proteja viața sau sănătatea femeilor, în situații de anomalie fetală severă sau în cazul în care sarcina rezultă din viol sau incest. În practică, 98% din avorturile legale din Polonia sunt efectuate pe motive grave de anomalie fetală. În timpul COVID-19 ori, cu restricții de călătorie în loc, spitale copleșite de urgența de sănătate, mulți din personalul medical refuză îngrijirile, iar opțiunile femeilor sunt reduse drastic.

Proiectul „Opriți avortul”, care propune interzicerea avortului atunci când testele prenatale arată o deteriorare gravă și ireversibilă a fătului, a fost depus pentru prima dată în parlament în 2018.

„Cred că uciderea copiilor cu dizabilități este pur și simplu omor. Dacă legislația în acest sens va trece de biroul meu, cu siguranță o voi semnala în lege”, a declarat președintele Poloniei, Andrzej Duda, un aliat PiS, pentru Niedziela, la începutul acestei luni, când a fost solicitat despre proiectul restricțiilor de avort pentru Reuters.

Al doilea proiect de lege ar avea ca rezultat o interdicție completă a relațiilor de predare și educația sexualității, precum și interzicerea medicilor să ofere îngrijiri contraceptive tinerilor sub 18 ani. Cei care lucrează pentru protejarea tinerilor oferindu-le informațiile despre relațiile sănătoase, viața intimă și prevenirea violenței s-ar putea confrunta cu o pedeapsă de 3 ani de închisoare în baza acestui proiect de lege.

Liniile directoare ale UNESCO subliniază că educația care abordează egalitatea între bărbați și femei și care se concentrează asupra consimțământului poate reduce violența intimă a partenerilor.

„Momentul acestor facturi este neplăcut. Deoarece protestele publice nu pot avea loc din cauza măsurilor puse în aplicare pentru combaterea pandemiei, femeile sunt reduse la tăcere. Forțele medievale din spatele acestor propuneri știu că proteste masive ar fi fost organizate în toată țara pentru a combate aceste facturi draconice. Este suficient ”, a declarat Irene Donadio, consilier senior IPPF EN, potrivit ippfen.org

„Solicităm deputaților din Parlamentul Poloniei să asculte vocile femeilor și familiilor din Polonia, să protejeze securitatea femeilor și sănătatea tinerilor și să respingă aceste facturi regresive. Guvernul polonez trebuie să acorde prioritate sănătății și bunăstării oamenilor, democrației și statului de drept.

Exploatarea crizei de sănătate pentru a ataca asistența medicală a femeilor este nesăbuită, crudă și o garanție a suferinței umane agravate.”

Constituția Poloniei permite cetățenilor să depună propuneri legislative dacă pot aduna 100.000 de semnături.

Propunerile privind avortul și educația sexuală au fost înaintate parlamentului în ultimul mandat și trebuie discutate până în luna mai, conform regulilor parlamentare.

Nu este clar dacă restricțiile la adunările publice vor fi ridicate până în luna mai. Oficialii guvernului polonez au declarat marți că intenționează să relaxeze unele dintre limitele coronavirusului, probabil pentru magazine mai întâi, pe 19 aprilie.

Comisarul pentru Drepturile Omului, Consiliul Europei, îndeamnă Parlamentul Poloniei să respingă proiectele de lege care restricționează sănătatea și drepturile sexuale și reproductive ale femeilor și dreptul copiilor la educația sexuală

„Ambele proiecte de lege adoptă exact direcția opusă recomandărilor mele anterioare și nu pot decât să repet apelurile mele anterioare pentru a le respinge”, a spus comisarul Mijatović. Comisarul solicită autorităților poloneze să asigure urgent accesul eficient la îngrijiri legale de avort sigur și legal în Polonia, lipsa căruia deja de mulți ani au lipsit serios femeile și fetele de plăcerea practică a sănătății și drepturilor lor sexuale și reproductive. „În loc să încerce să facă ilegal avortul și să-l împingă mai departe în subteran, Polonia ar trebui să facă avortul legal pe baza unei solicitări a femeii în timpul sarcinii precoce și, ulterior, pe tot parcursul sarcinii, pentru a proteja sănătatea și viețile femeilor și a asigura libertatea de rele tratamente”, a concluzionat Comisarul pentru Drepturile Omului, potrivit Consiliului Europei.

Sursă FOTO Unsplash.com/ caracter ilustrativ

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar