Prima pagină » Diverse » EDIȚIE SPECIALĂ GÂNDUL LIVE. Alegeri prezidențiale în SUA. Hari Bucur: Este o ipocrizie. Absolut toată lumea știe că Joe Biden nu va fi președintele SUA. Nu este capabil. Patinează

EDIȚIE SPECIALĂ GÂNDUL LIVE. Alegeri prezidențiale în SUA. Hari Bucur: Este o ipocrizie. Absolut toată lumea știe că Joe Biden nu va fi președintele SUA. Nu este capabil. Patinează

Bogdan Pavel găzduiește o ediție specială despre alegerile prezidențiale din SUA. Cine va deveni viitorul președinte al SUA? Răspunsurile, la GÂNDUL LIVE!

Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională: Sunt trei state extrem de importante. Winsconsin a dat de înțeles că nu poate da rezultatele astăzi. Rezultatele finale vin până vineri.

Sunt acele voturi prin corespondență. Au spus clar că nu vor putea să numere atât de rapid. Joe Biden a spus că bătălia electorală se duce până la ultimul vot.

Scenariul „Mihaela, dragostea mea” este foarte probabil. În final au fost 100 milioane de voturi prin corespondență.

Diferența între cei doi va fi dată de un număr mic de electori.

Hari Bucur Marcu, expert în securitate națională: Joe Biden a apărut ca singura ofertă credibilă din partea Partidului Democrat. A creat un opus pentru Trump.

Dar nu e vorba de personalitate, ci de două filozofii de administrare a celui mai puternic actor al planetei.

Bogdan Bucur, doctor în științe politice: Scorul este foarte apropiat, surprinzător anul acesta, ca și în urmă cu 4 ani. Suntem surprinși că Trump are un scor atât de bun.

Hari Bucur – Marcu: Oponenții lui Trump au trebuit să explice publicului că trebuie schimbat în situația de criză. Modul lui de a se comporta afectează măsurile de combatere a pandemiei. Tema Covid 19 a devenit tema electorală. Ea apare undeva pe locul 2,3 din 5 sau poate pe locul 4 în privința celor care îl susțin pe Trump. Nu poate să vină președintele SUA să impună absența sau prezența măștii în cele 51 de state. Ce îi îndeamnă pe americani să vină la vot? Răspunsul este împărțit.

Și tema siguranței cetățeanului este una din cele 5 teme principale ale campaniei electorale. Democrații o pun pe locul 4-5, republicanii pe locul 2. E exact invers ca tema Covid.

Bogdan Bucur: E vorba de un semnal, nu este un accident. Mesajul pe care îl transmiți este unul descurajant pentru democrație, insist asupra acestei idei, este începutul neîncrederii. Se consolidează neîncrederea în regimul democratic din SUA. Și Hitler a ajuns prin vot. Să nu confundăm democrația doar prin acest comportament electoral bazal. Este vorba de spiritul în care funcționează instituțiile politice fundamentale. Acesta a fost avariat, sub mandatele domnului Trump. Îi încurajează și pe alții să nu țină cont de cei care sunt altfel. Mai este o chestiune. Se măresc divergențele interne. Trump nu e genul de președinte care să unifice.

Iulian Fota: E o Americă cultivată și alta obtuză. Evident că se polarizează. Există un nivel prea ridicat de violență la nivelul grupurilor afroamericane. Chestiunea marginalizării nu mai e contestată de niciun om civilizat. Trebuie mers, direcția este corectă. Problema asta nu poate fi contestată. Sau problema mediului.

Hari Bucur: E o ipocrizie. Absolut toată lumea știe că Joe Biden nu va fi președintele SUA. Nu este capabil. Patinează. O fi avut el o carieră, dar și-a terminat-o. Toată campania electorală democrată este anti-Trump, nu este Pro-Biden sau pro-mediu. Dacă Trump s-a retras din acordul de la Paris, înseamnă că este anti-mediu. Față de situația anterioară, a luptat împotriva poluării, fără să ia în seamă acele cote din acordul de la Paris. S-a retras pentru că mai trebuia să aștepte 10 ani pentru ca și China să înceapă să cheltuiască pentru combaterea poluării. Nu e o competiție între personalități. Democrația nu apare pe temele electorale. Nu contestă nimeni în SUA că ar fi o criză de democrație acolo. Problema Curții Supreme Federale este o problemă între cele cinci. La Curtea americană ei chiar decid și fac legi. E cu totul și cu totul alt nivel. Trump, deși a făcut numirile acestea în mod brutal, contând pe majoritatea din Senat, a ales totuși niște oameni cu un profil profesional extraordinar. Mai departe nu au avut nimic de contestat.

Democrația nu este rezultatul dictaturii votului majorității. Va fi folosită în beneficiul tuturor, asta e esența democrației în SUA. Trump nu a dat semne cum că democrația americană ar avea de suferit sub el.

Trump a renegociat acordurile cu Canada și Mexic, așa cum a promis, a readus trupe acasă, așa cum a promis, a încetat războaie. Singura chestie pe care a promis-o și nu a făcut-o este infrastructura rutieră deosebit de veche, compromisă, chinezii au mii de km de trenuri rapide, pe când americanii au trenurile din secolul 19. Sunt elemente din care am putea să conturăm viitorul Americii în funcție de cine va fi ales astăzi. Vom afla în zilele următoare. Ne așteptăm ca Trump, dacă va fi reales, să facă ce a făcut până acum.

Bogdan Bucur: Trump are șanse să câștige. Lucrurile evoluează și, ca să fim corecți, sunt de acord cu ce a spus dl. Fota, nu ne putem arunca să facem estimări, dar se pare că lucrurile evoluează în favoarea domnului Trump, nesperat. Nu îmi place dl. Trump, nu m-aș apuca să discut…Vreau să exprim un gând, totuși, care îmi stă în minte de aseară, faptul că trebuie să avem grijă de democrația noastră, nu cred că ne putem baza în a ne mai plânge de disfuncționalitățile noastre politice interne. Îmi dau seama cât de ridicol este să ne plângem la unii, la alții. Gândul cu care aș vrea să mă apropii de închiderea comentariilor mele este acesta: trebuie să avem mai multă grijă de propriul nostru sistem democratic. Nu e bine să-i antipatizăm pe cei cu care nu suntem de acord. Trebuie mai mult realism.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele