Elan Schwartzenberg, relatare din Israel despre războiul pe cele șapte fronturi din Orientul Mijlociu: „Israelul vrea pace cu toată lumea”

Publicat: 29 09. 2024, 19:44
Actualizat: 29 09. 2024, 19:44

Elan Schwartzenberg, prezent în această perioadă în Israel, a făcut o analiză complexă a situației războiului dus pe cele șapte fronturi din Orientul Mijlociu. 

Elan Schwartzenberg, cunoscut om de afaceri, și-a petrecut copilăria și adolescența în Israel, unde a emigrat cu familia, pe când avea aproximativ 12 ani. Revenit în Israel chiar în perioada conflictului cu Hamas, acesta a analizat evoluția războiului din Orientul Mijlociu și cum se manifestă pe cele șapte fronturi din Hamas, regiunea West Bank, Liban, Yemen, Iraq, Siria și Iran.

Despre gruparea Hamas, care domină regiunea Gaza, Schwartzenberg este de părere că cel puternic atu este susținerea unei majorități covârșitoare din partea populației.

„Yahya Sinwar e ultimul șef proeminent rămas în viață. Dețin aproximativ 100 de ostatici israelieni din care optimist vorbind – probabil trăiesc mai puțin de 50. Unicul atu al Hamas în acest moment este cooperarea activă a 90% din populație-datorită unui fanatism fără logică sau rațiune.”, este de părere Elan Schwartzenberg, într-o analiză pentru QMagazine.com.

În regiunea West Bank, există diverse grupări teroriste, iar Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) intervin oricând există un posibil pericol.

După uciderea liderului grupării Hezbollah, Hassan Nasrallah, Iranul dispune de 150.000 de rachete și drone, 100.000 de luptători printre care și forțele de elită Radwan.

„În urmă cu mulți ani de zile, Dani Gavriel, ofițer de informații, a avut două întâlniri oficiale și documentate cu Nasrallah – mesajul lui fiind „fără IDF în Liban și pace deplină” – Nasrallah replicând „palestinienii sunt dușmanii noștri comuni, iar pacea cu voi nu este neapărat obiectivul nostru”. Logică lui era simplă – o țară puternică și prosperă gen Emiratele Arabe Unite nu poate fi controlată de teroriști, dar orice teritoriu în haos și fără resurse e ușor acaparat de teroriști. Liban, Gaza, Yemen și Afganistan fiind exemple (triste) reale.”, a explicat Elan Schwartzenberg.

Rebelii Houthi din regiunea Yemen au reușit un singur atac semnificativ, mai exact lângă ambasada Statelor Unite din Tel Aviv.

„Considerați o problemă secundară a Israelului…Cu excepția unor riposte punctuale și reduse ale coaliției internaționale – sunt tolerați și oarecum ignorați până la această dată”, menționează Schwartzenberg, potrivit sursei citate.

Cu privire la milițiile pro IRAN din Iraq, Schwartzenberg își rezervă un oarecare scepticism.

„În ultimul an au trimis câteva drone ( peste Iordania) către partea de Sud Est a Israelului. Uneori atacă baze americane din Iraq. Pare că mai mult încearcă să-și justifice salariile plătite din Iran.”, a menționat acesta.

Regiunea Siriei continuă să fie guvernată de președintele Bashar al Assad, cel care, în opinia lui Schwartzenberg, a adus țara în pragul distrugerii din cauza războaielor civile și a altor activități criminale.

„Haos intern, război civil și masacre care au generat fuga din țară a peste opt milioane de refugiați. Culoar principal de trafic de droguri și al armamentului trimis de Iran către Hezbollah, țara e astăzi plină de organizații teroriste care-și împart teritoriul făcând legea după bunul lor plac.” precizează Elan Schwartzenberg.

Referitor la Iran, controlat de trupele IRGC, acesta susține că dorește anihilarea Israelului și a Statelor Unite ale Americii.

„Iranul dorește distrugerea Israelului, a Americii (încearcă agresiv perturbarea procesului electoral) și a lumii civilizate în totalitate.”, mai afirmă Schwartzenberg în QMagazine.

„Israelul vrea pace cu toată lumea precum are cu marea majoritate a țărilor, inclusiv cu multe țări arabe. Dar, atacat și forțat de împrejurări, poate și e dispus să facă orice pentru anihilarea inamicului și siguranța propriilor cetățeni.

Capitularea nu e o opțiune viabilă atunci când dușmanul nu e un gentleman, ci un monstru care violează, torturează, răpește și omoară populația civilă-copii, femei și bătrâni.”, a concluzionat Schwartzenberg.