Elveția simplifică procedurile referitoare la schimbarea sexului în acte. Cei care vor să își schimbe sexul din punct de vedere legal vor face doar o vizită la Starea Civilă
Cetățenii din Elveția își vor putea schimba sexul din punct de vedere legal printr-o simplă vizită la biroul de stare civilă începând cu 1 ianuarie.
Elveția se alătură astfel Irlandei, Belgiei, Portugaliei și Norvegiei, ca fiind una dintre puținele țări de europene care permit unei persoane să își schimbe legal sexul fără terapie hormonală, diagnostic medical sau birocrație, informează Reuters.
În conformitate cu noile reglementări din Codul Civil al Elveției, orice persoană cu vârsta de 16 ani și peste și care nu se află sub tutelă își va putea modifica sexul și numele legal printr-o declarație la oficiul stării civile.
Persoanele mai tinere și cele aflate sub tutelă vor avea nevoie de acordul tutorelui.
Aceasta marchează o schimbare față de cadrul legal actual din Elveția, care prevede obligativitatea unui certificat medical care să confirme schimbarea de sex pentru ca aceasta să fie recunoscută legal.
În prezent, unele cantoane impun ca aceste persoane să se supună tratamentului hormonal pentru a-și putea schimba din punct de vedere legal sexul.
Cetățenii elvețieni au votat în septembrie pentru legalizarea căsătoriei civile și a dreptului de a adopta copii pentru cuplurile de același sex, una dintre ultimele țări din Europa de Vest care au făcut acest lucru.
Doar câteva state din lume permit schimbarea sexului în acest mod
Odată cu introducerea noii legislații, Elveția se alătură unui grup restrâns de state care recunosc schimbarea de sex fără ca aceasta să fie condiționată de diferite proceduri medicale.
În iunie, Spania a adoptat un proiect de lege care permite oricărei persoane de peste 14 ani să își schimbe legal sexul fără un diagnostic medical sau terapie hormonală.
În 2018, Germania a devenit prima țară europeană care a introdus o a treia opțiune de gen, dar în iunie 2021 a renunțat la două proiecte de lege care urmăreau să introducă autoidentificarea de gen, mai notează jurnaliștii de la Reuters.