EPIDEMIE. Gripa pierde din intensitate. Care sunt județele cu cele mai multe decese cauzate de virusul gripal
Numărul de cazuri de gripă clinică raportate la nivel național săptămâna trecută, conform datelor facute publice vineri de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), a fost în scădere față de perioada similară anterioară.
„Activitatea gripală a avut un trend descrescător, a evoluat cu intensitate medie și cu o extindere națională”, au transmis vineri reprezentanții Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
În săptămâna 24 februarie – 1 martie, la nivel național au fost raportate 5.642 cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul țării, în scădere față de cele raportate în săptămâna precedentă, când au fost 8004 de cazuri, și de patru ori mai multe comparativ cu cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent (1403 cazuri).
În aceeași perioadă, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 141.816, cu 51% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (93.893) și cu 9.3% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (156.508).
În săptămâna 24 februarie – 1 martie au fost inregistrate 7 decese noi confirmate cu virus gripal, iar numărul deceselor confirmate cu virus gripal înregistrat de la începutul sezonului 2019-2020 până la 1 martie a fost de 54 decese.
În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 169 decese confirmate cu virus gripal (de 3 ori mai multe decat în actualul sezon).
Cele mai multe decese din acest sezon s-au înregistrat în județele Iași (8 decese), Prahova (4), Mureș (4) și Cluj (4). Și în București au fost 4 decese confirmate cu virusul gripal. În 20 de județe nu s-a înregistrat niciun deces.
Care sunt recomandările medicilor
Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicație de spitalizare;
- Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
- Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul regiunii interne a articulației cotului);
- Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
- Evitarea aglomerațiilor;
- Triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medicosanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;
- Continuarea vaccinării antigripale;
Până la 1 martie, au fost vaccinate antigripal 1.530.955 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătații.