Prima pagină » Diverse » Este posibil ca datoria să fie moștenită? Avocații EXPLICĂ ce se întâmplă cu datoriile către bănci sau ANAF ale unei persoane decedate

Este posibil ca datoria să fie moștenită? Avocații EXPLICĂ ce se întâmplă cu datoriile către bănci sau ANAF ale unei persoane decedate

Este posibil ca datoria să fie moștenită? Avocații EXPLICĂ ce se întâmplă cu datoriile către bănci sau ANAF ale unei persoane decedate

Pierderea celor dragi este o tragedie, însă după ce durerea se estompează, trebuie rezolvate aspectele practice. În ce privește modul în care se împarte averea, lucrurile par clare, dar în privința datoriilor, moștenitorii nu știu întotdeauna cum trebuie să procedeze.  

Sunt datoriile moștenite? Ce obligații au moștenitorii după moștenire? Acestea sunt cele mami frecvente întrebări după un deces în familie.

Conform legislației în vigoare, moștenitorii universali și cu titlu universal contribuie la datoriile și sarcinile moştenirii în proporție cu cota lor succesorală. Într-adevăr, responsabilitățile persoanei decedate pot fi preluate de moștenitori. Conform avocatnet.ro, cei care acceptă moştenirea defunctului preiau atât drepturile active (bunuri, drepturi) cât și pasivele (obligații, datorii).

Ce se întâmplă cu datoriile la ANAF ale persoanei care a murit

În general, oamenii sunt conștienți de faptul că datoriile fiscale se moștenesc, deși nu în întregime, conform legislației fiscale în vigoare. În consecință, sursa menționată susține că, dacă succesorii acceptă moștenirea, ei trebuie să fie conștienți de obligațiile fiscale ale defunctului.

Amenzile încasate de debitorul defunct sunt excepția. În consecință, moştenitorul nu moştenește amenzile care au fost aplicate unei persoane pentru a o disciplina.

Sunt creditele bancare moștenite?

Expertii subliniază că pasivul moştenirii este compus din obligațiile și datoriile moştenirii. De fapt, la data deschiderii moştenirii, toate datoriile defunctului sunt preluate în patrimoniul succesoral, inclusiv datoriile bancare.

În schimb, moștenitorii sunt responsabili pentru toate responsabilitățile asociate cu moștenirea, cum ar fi taxe și impozite pentru bunurile moștenite, cheltuieli de înmormântare și inventariere.

Ce se întâmplă cu datoriile către IFN-uri? Într-adevăr, sunt la fel ca datoriile către bancă. Cu toate acestea, trebuie menționat că toate aceste obligații pot fi plătite prin asigurarea decesului sau prin valorificarea bunurilor care ar fi fost lăsate moștenire.

Există posibilitatea ca unitatea bancară sau IFN să iasă în pierdere, deoarece moştenitorul nu răspunde pentru achitarea datoriilor cu bunurile din afara moştenirii.