Prima pagină » Diverse » Eugen Tomac a explicat de ce a acționat în justiție Consiliul UE pe tema Schengen: „Dacă nu se va întruni unanimitatea în următorii doi ani, singura şansă va rămâne acest proces”

Eugen Tomac a explicat de ce a acționat în justiție Consiliul UE pe tema Schengen: „Dacă nu se va întruni unanimitatea în următorii doi ani, singura şansă va rămâne acest proces”

FOTO - Alexandra Pandrea (Gândul)

Eugen Tomac, eurodeputat și preşedinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), a explicat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, de ce a dat curs demersului iniţiat şi înregistrat deja la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva Consiliului Uniunii Europene, cu scopul de a anula decizia Consiliului JAI din 8 decembrie şi pentru recunoaşterea dreptului României de a fi în Schengen.

„Un proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene nu blochează nici într-un fel libertatea pe care o are Consiliul de a se întruni ori de câte ori consideră necesar. Poate exista şi un Consiliu extraordinar care să repare această nedreptate. Consider pe deplin justificat acest demers, având în vedere că niciun stat şi nici Comisia Europeană, până la această oră, nu s-a pronunţat pe această discriminare şi abuz de drept pe care o exercită Consiliul în ceea ce priveşte extinderea Spaţiului Schengen prin admiterea României şi Bulgariei.

Nu cred că în Consiliu se va întruni această unanimitate. Mi-ar plăcea să mă înşel, mi-ar plăcea pentru că s-ar bucura 20 de milioane de români, dintre care şase milioane locuiesc în diferite state ale Uniunii Europene şi sunt afectaţi direct, la fel ca toate întreprinderile din România. Aşa cum anunţă autorităţile române, pierderile anuale sunt de peste 10 miliarde de euro. Dacă nu se va întruni unanimitatea în următorii doi ani, evident că singura şansă va rămâne acest proces”, a explicat Eugen Tomac, deputat în Parlamentul European.

El a reamintit că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare din 9 iunie 2010, conform rapoartelor oficiale ale Comisiei Europene.

„Cât timp să mai aşteptăm ca anumite state să-şi schimbe abordarea în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei Schengen şi evident extinderea spaţiului prin acceptarea României şi Bulgariei. Mi se pare inacceptabil să fim discriminaţi şi să fim ţinuţi în afara frontierelor Uniunii Europene pe un subiect care nu are legătură cu libertatea de circulaţie a cetăţenilor Uniunii Europene. României şi românilor li se încalcă două drepturi fundamentale ale UE, #libertatea de circulaţie a persoanelor şi libertatea de circulaţie a bunurilor. Şi evident că, în calitate de cetăţean ales de români să le reprezint interesele în Parlamentul European, am obligaţia să găsesc soluţii de a ieşi din acest blocaj în care ne aflăm în prezent”, a completat Eugen Tomac.

Europarlamentarul Eugen Tomac a anunţat luni, 6 februarie, că a deschis o acţiune împotriva Consiliului Uniunii Europene la Curtea de Justiţie a UE, cerând anularea deciziei Consiliului JAI și recunoașterea dreptului României de a fi primită în Spațiul Schengen.

FOTO – Alexandra Pandrea (Gândul)

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele