Eurodeputații au cerut capitalelor naționale și Comisiei să reducă finanțarea publică europeană pentru compania 5G Huawei și ZTE, fiind o amenințare la adresa securității în Europa

Eurodeputații au cerut capitalelor naționale și Comisiei să reducă finanțarea publică europeană pentru compania 5G Huawei și ZTE,  fiind o amenințare la adresa securității în Europa
Eurodeputații au cerut capitalelor naționale și Comisiei să reducă finanțarea publică europeană pentru compania 5G Huawei și ZTE, fiind o amenințare la adresa securității în Europa
Publicat: 14/10/2020, 20:31

Un grup de membri proeminenți ai Parlamentului European au ales compania 5G Huawei și ZTE drept companii „cu risc ridicat” care reprezintă o amenințare la adresa securității în Europa, potrivit unei scrisori obținute de POLITICO.

Membrii din cinci grupuri politice au cerut capitalelor naționale și Comisiei să reducă finanțarea publică europeană pentru cele două companii în scrisoare, care a fost trimisă miniștrilor naționali ai telecomunicațiilor și înalților oficiali ai Comisiei UE. Miniștrii telecomunicațiilor se întâlnesc joi pentru o videoconferință informală.

„La fel ca toate companiile chineze, [Huawei și rivalul său chinez mai mic ZTE] sunt obligați conform legislației chineze să respecte regimul autoritar nedemocratic al Chinei. Aceasta include utilizarea rețelelor pentru a-și controla propria populație și pentru a spiona [] guvernele, companiile și cetățenii occidentali, „au scris europarlamentarii.

„Prin urmare, nu există nicio îndoială că Huawei și ZTE sunt furnizori cu„ risc ridicat ”, a căror tehnologie în rețelele 5G din Europa ar constitui o amenințare la adresa securității”, au adăugat aceștia.

Noile norme de securitate 5G ale UE desemnează pe Huawei că având „ risc de securitate ridicat ”

Huawei a negat în mod constant acuzațiile potrivi cărora prezintă un risc de securitate și a respins noțiunea că guvernele l-au desemnat ca un furnizor „cu risc ridicat” în conformitate cu noile norme de securitate 5G ale UE.

O scrisoare a deputaților, printre care si șeful delegației Chinei a Parlamentului Reinhard Bütikofer (verzi)

„Securitatea 5G trebuie promovată prin asigurarea unor soluții de securitate tehnic solide, excluzând furnizorii care se încadrează în categoria„ risc ridicat ”din părțile sensibile ale rețelelor” 

Scrisoarea a fost semnată de peste 40 de membri ai Parlamentului European, inclusiv fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, Andrus Ansip (Renew), șeful delegației Chinei a Parlamentului Reinhard Bütikofer (verzi) și alți membri proeminenți ai conservatorului, de centru-dreapta, fracțiuni liberale, social-democratice și verzi.

Semnatarii au solicitat o revizuire a finanțării publice UE și naționale pentru a se asigura că „nici o finanțare europeană, adică banii contribuabililor, nu va acoperi utilizarea tehnologiei de la furnizorii de echipamente de telecomunicații„ cu risc ridicat ”, inclusiv în principalele programe de investiții ale UE în cadrul bugetul pe termen lung al blocului și fondurile de recuperare a pandemiei coronavirusului.

Huawei, angajat în proiecte împreună cu firme europene. Membrii au criticat, de asemenea, eșecul Chinei de a-și deschide piața internă de telecomunicații pentru furnizorii europeni

Huawei a fost angajat în proiecte împreună cu firme europene care primesc finanțare din partea UE pentru inovare. Cu toate acestea, firma a declarat în înregistrarea sa în Registrul de transparență al UE că nu a primit finanțare UE în ultimul exercițiu financiar închis.

Membrii au criticat, de asemenea, eșecul Chinei de a-și deschide piața internă de telecomunicații pentru furnizorii europeni Ericsson și Nokia, spunând că „există, de asemenea, o lipsă flagrantă de reciprocitate între UE și China în accesul pe piață al furnizorilor 5G”.

Aceștia au spus că UE ar trebui să convină asupra unui proiect de instrument internațional de achiziții publice care să închidă achizițiile publice pentru companiile din țări terțe care restricționează accesul pe piață al firmelor europene.

Membrii au cerut, de asemenea, capitalelor naționale să efectueze o „evaluare și clasificare comună a furnizorilor„ cu risc ridicat ”, ceea ce ar însemna că țările trebuie să convină asupra unei etichete comune pentru furnizorii Huawei și ZTE.

Anul acesta, Comisia a lansat o „cutie de instrumente” prin care solicită țărilor să își reducă dependența de kitul chinezesc pentru rețelele 5G, inclusiv blocarea „furnizorilor cu risc ridicat” de a furniza echipamente pentru părțile sensibile ale rețelelor de telecomunicații de generația următoare.

„Securitatea 5G trebuie promovată asigurând soluții de securitate tehnic solide, excluzând furnizorii care se încadrează în categoria„ risc ridicat ”din părțile sensibile ale rețelelor și, pe termen mediu și lung, menținând cunoștințele și capacitățile europene în ordine pentru a evita dependența excesivă sau dependența de furnizorii „cu risc ridicat”, au scris deputații europeni.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar