VIDEO – Europarlamentar: Singura instituție care de ani buni blochează aderarea României la spațiul Schengen este Consiliul Uniunii Europene
This browser does not support the video element.
Europarlamentarul Eugen Tomac afirmă că „singura instituție care de ani buni ține România în afara frontierelor Uniunii Europene este Consiliul Uniunii Europene”, iar acest lucru este „inacceptabil”.
„Consiliul Uniunii Europene trebuie să înceteze blocarea României! Parlamentul European a dat undă verde aderării României la spațiul Schengen. Comisia Europeană consideră că România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen.
Singura instituție care de ani buni ține România în afara frontierelor Uniunii Europene este Consiliul Uniunii Europene.
Este inacceptabil, ca din calcule politice interne, să fie blocat un proces european firesc, prevăzut în tratat!
Guvernele și țările membre au dreptul să emită obiecții față de politicile UE, dar nu au dreptul să interpreteze regulile în funcție de interesele înguste ale fiecărui stat”, afirmă europarlamentarul Eugen Tomac.
VIDEO Marcel Ciolacu: „Sunt ferm convins că pe 8 decembrie o să aderăm la spațiul Schengen”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, la B1TV, că este ferm convins că în acest moment niciun stat nu își permite să mai pună piedici României să adere la spațiul Schengen, la votul decisiv din 8 decembrie, deși olandezii încă au nevoie de lămuriri suplimentare.
„Sper și eu sunt ferm convins că pe 8 decembrie o să aderăm și la Spațiul Schengen. Nu cred că-și permite, indiferent ce stat european, în acest moment să refuze acest drept României și nu neapărat statului român, ci românilor, mai ales după implicarea lor extraordinară.
Mintea mea refuză să creadă că vreun stat din Europa după ce ai îndeplinit toate condițiile, după ce a fost o implicare exemplară”, a declarat Ciolacu.
Întrebat de ce țara noastră ar fi primită în acest an în spațiul Schengen, în condițiile în care România îndeplinește de mai bine de 10 ani criteriile tehnice de aderare, șeful PSD a spus: „Poate suntem și noi de vină, noi politicienii. Poate noi toți suntem de vină. Nu avem aceeași vină, nu toți suntem de vină la fel, dar există o vină comună”.
Liderul social-democraților speră ca această coaliție „împotriva naturii” să readucă „normalitatea” în România. Totodată, el critică „depășirea atribuțiilor” și implicarea președintelui Klaus Iohannis în campania electorală a liberalilor, partid din care șeful statului a făcut parte și care l-a propulsat în fruntea țării.
„Poate această coaliție de stânga-dreapta să aducă țara într-o direcție de normalitate și de respect instituțional, fiecare să-și vadă de atribuțiile pe care i le conferă Constituția.
Să nu credeți că o să uit vreodată – nu e vorba de iertare, că suntem creștini – implicarea președintelui României în campaniile electorale sau către un partid politic. Eu nu-mi mai doresc așa ceva, vreau un președinte care să respecte Constituția și care să-și înțeleagă rolul și rostul”, a declarat Marcel Ciolacu.