Prima pagină » Diverse » EXCLUSIV. Economia, EXTREMĂ URGENȚĂ. Cu ce SOLUȚII vin politicienii români, pentru SALVAREA României de la colaps economic: „ Pentru noi acesta trebuie să fie MOMENTUL ZERO”/ O campanie inițiată de Gândul.ro

EXCLUSIV. Economia, EXTREMĂ URGENȚĂ. Cu ce SOLUȚII vin politicienii români, pentru SALVAREA României de la colaps economic: „ Pentru noi acesta trebuie să fie MOMENTUL ZERO”/ O campanie inițiată de Gândul.ro

EXCLUSIV. Economia, EXTREMĂ URGENȚĂ. Cu ce SOLUȚII vin politicienii români, pentru SALVAREA României de la colaps economic: „ Pentru noi acesta trebuie să fie MOMENTUL ZERO”/ O campanie inițiată de Gândul.ro
CRIZĂ. Un mare furnizor de componente auto avertizează personalul că urmează reduceri de costuri / Sursă foto: Shutterstock

Parlamentul României a încuviințat, joi, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă, în pofida rezervelor pe care le-au formulat mai multe voci ale Opoziției, care au reproșat Guvernului că nu a propus și măsuri ferme de repornire a economiei. Aceasta în contextul în care sute de mii de business-uri autohtone se luptă la limita supraviețuirii, un milion de contracte de muncă sunt suspendate, iar 220.000 de angajați au fost deja concediați. Autoritățile nu au găsit o formulă care să asigure atât supraviețuirea fizică a cetățenilor români amenințați de cea mai contagioasă boală cunoscută, cât și supraviețuirea economică a populației, amenințată de șomaj, incapacitate de plată și foamete.

Gândul.ro a contactat mai mulți politicieni-cheie din tot spectrul politic pentru a afla care sunt soluțiile la criza economică pe care le propun partidele reprezentate în Parlament. Sunt răspunsuri pe care, în acest moment, le caută toate statele lumii luate pe neașteptate de uriașa criză globală declanșată de pandemie.

Ce facem când nimeni nu știe ce e de făcut?

Sebastian Burduja, Secretar de Stat, în ministerul Finanțelor și lider PNL este printre primii politicieni care au răspuns la invitația lansată de Gândul.ro. ”E important să ne pregătim să scoatem economia din terapia intensivă”, ne-a declarat Burduja. Liderul PNL spune că acesta este momentul zero în care România trebuie să se pregătească pentru o schimbare de paradigmă în economie, să mizeze pe „valoare adăugată” în economie, pe inovație și investiții masive în infrastructură.

„Pe termen scurt, economia românească este la terapie intensivă. Iar ventilatoarele de care avem nevoie ca de aer sunt politicile de sprijinire a producției și stimulare a consumului, ambele la fel de importante. Fundamentul este redobândirea încrederii în viitor, fără de care nici companiile nu vor produce, nici oamenii nu vor cumpăra”, spune Sebastian Burduja.

E important, totodată, mai adaugă liderul PNL, să ne pregătim de pe acum pentru momentul când vom scoate economia românească din salonul de terapie intensivă.

„Se spune că nicio criză nu trebuie irosită. Pentru noi acesta trebuie să fie momentul zero în care transformăm economia într-una competitivă, performantă și modernă”.

Iată propunerile pe care le face Sebastian Burduja pentru repornirea economiei

Securitate economică „prin noi înșine”

„Văd patru piloni importanți:

1. Securitate economică prin noi înșine. Avem nevoie de o economie puternică, care protejează și susține câteva sectoare strategice: sănătate, agricultură, energie, industrie. Trebuie să fim pregătiți pentru orice situație și trebuie să susținem un upgrade al economiei către o producție cu valoare adăugată înaltă (exportăm făină, nu grâu; mobilă, nu bușteni).

2. Inovare și cercetare. Mințile strălucite ale României în IT&C sau biotehnologie trebuie puse la treabă. O economie avansată trebuie să fie capabilă să genereze inovare endogenă, prin resurse proprii. Tehnologiile noi sunt singurele care pot accelera în mod sustenabil productivitatea și creșterea economică.

3. Investiții masive în infrastructură conectivă. Nu există țară dezvoltată fără autostrăzi și căi ferate rapide. E momentul oportun pentru un Plan Marshall pentru România.

4. Modernizarea reală a statului. Digitalizarea și eficientizarea administrației înseamnă bună guvernare, atractivitate pentru investiții și sustenabilitate bugetară”, a detaliat Sebastian Burduja pentru Gândul.ro.

PSD: Lucrăm la un proiect de lege, cu 30 de măsuri esențiale

PSD pregătește un proiect de lege cu 30 de măsuri esențiele pentru economie, pe care îl va pune în crând pe masa dialogului politic, au precizat surse din PSD pentru Gândul.ro

„PSD a pregătit deja un proiect de lege, cu 30 de măsuri esențiale, menit să sprijine consistent mediul de afaceri și agricultura. Firmele românești au nevoie de oxigenul necesar ca să depășească această perioadă dificilă. Economia trebuie relansată rapid, iar obiectivul nostru este protejarea veniturilor românilor și salvarea locurilor de muncă.
PSD pune pe masa dialogului politic acest proiect de lege, cu deplină bună credință și deschidere. Propunerile fiecărui partid politic vor fi discutate, evaluate și preluate în acest document, astfel încât să se asigure susținerea consistentă pentru aprobarea rapidă în Parlament și aplicarea fără nicio piedică, în interesul economiei naționale și al populației”, ne-au declarat reprezentanții PSD.

De altfel, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat recent că prelungirea stării de urgență fără o minimă garanție că vor fi luate măsurile corecte și necesare pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o inconștiență totală. Social-democratul a anunțat că propune Guvernului un set de măsuri sociale și economice.

https://www.facebook.com/CiolacuMarcel/photos/a.1396004673758310/4351364611555620/?type=3&theater

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, liderul PSD a cerut, printre altele, lămuriri cu privire la ”măsurile economice și sociale, pentru cetățeni și mediul de afaceri, pentru protejarea #puterii de cumpărare a românilor, #păstrarea locurilor de muncă și #limitarea efectelor crizei economice; proiectele majore de #investiții pe care Guvernul le va demara pe perioada stării de urgență pentru a reporni economia; măsurile care vor fi luate pe perioada stării de urgență în #agricultură pentru limitarea efectelor secetei și asigurarea necesarului de hrană pentru populație”.

PMP mizează pe investiții în infrastructură pe bani europeni

„PMP propune două direcții de relansare a economiei, chiar în această situație de urgență. Există două ramuri ale economiei care trebuiesc pornite urgent pentrucă în aceste domenii de activitate cetățenii sunt mai puțin expuși”, a declarat pentru Gândul.ro președintele PMP Eugen Tomac.

Eugen Tomac

Primul pas de repornire a economiei propus de PMP este accesarea de fonduri europene pentru investițiile în infrastructură.

„Avem această oportunitate prin suspendarea Pactului de Stabilitate și Creștere de către Comisia Europeană care ne permite să ne împrumutăm oricât pentru a depăși acest moment și a susține economia națională. Este pentru prima dată când România se poate împrumuta pentru a aloca bani investițiilor strategice și nu pentru salarii și pensii”, mai spune Tomac.

Pe de altă parte există resursele alocate de Uniunea Europeană, adaugă liderul PMP.

„Noi în această criză nu suntem singuri, UE a pus la dispoziție peste 3 miliarde de euro, dar acești bani trebuiesc atrași și investiți în economie. Iar eu cred că statutul pe care-l avem de țară mai puțin îndatorată decât Spania, Italia, Franța care au peste 100% din PIB împrumut public să folosim această oportunitate, să ne împrumutăm pentru a construi cele 8 spitale de pildă”, a mai spus Tomac.

Liderul PMP adaugă că România se poate împrumuta în acest context și pentru proiecte de infrastructură, de pildă autostrăzi.

„România ar putea obține aceste finanțări în termen de doar câteva luni, cu condiția ca proiectele să fie deja pregătite și vă dau un singur exemplu: proiectul autostrăzii Transilvania care nu a fost construit din fonduri UE pentru că nu a fost construit prin licitație. Proiectul există, construcția a fost doar suspendată, trebuie să reluăm acest proiect, să aplicăm pentru finanțare iar repornirea acestui proiect ar crea sute de mii de locuri de muncă și ar ajuta foarte multe IMM-uri să se dezvolte pe lângă acest proiect. Am dat doar un exemplu care poate fi repus în discuție începând de săptămâna viitoare.

Un alt exemplu ar putea fi sistemele de irigații, pentru căagricultura are nevie de astfel de investișii și nu în ultimul rând, pentru că Transgaz lucrează și în timp de pandemie, extinderea rețelei de gaze către cetățeni. Sunt proiecte strategice penru care se pot împrumuta bani și se pot crea locuri de muncă. În plus pentru asemenea proiecte e nevoie și de locuri de cazare și de alimentație, de servicii, lucru care duce la crearea unor alte locuri de muncă”, a mai precizat Tomac.

Gândul.ro va publica propunerile de soluții pentru relansarea economiei ale partidelor Pro România și ALDE, pe măsură ce va primi răspunsurile din partea acestora.

Ministrul Economiei: avem asigurată finațarea României până la finalul anului

Pe de altă parte, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri că, din discuțiile purtate cu Ministerul Finanțelor Publice, există la fondul de șomaj tehnic fonduri pentru plata tuturor celor afectați de noul tip de coronavirus (COVID-19).

„Banii pentru somajul tehnic vin din fondul de șomaj. Din discuțiile pe care le avem cu Ministerul Finanțelor, avem asigurată finațarea României până la finalul anului. După această contracție a economie, se va reveni la normal. Trebuie să ne gândim strategic ce vom face pe termen mediu și lung. Trebuie să aducem industrii strategice în România”, a spus Popescu.

 

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele