EXCLUSIV. INTERVIU GÂNDUL LIVE cu procurorul general, Codruța Kovesi, despre dosarul referendumului: Ponta și Antonescu nu sunt în acest moment cercetați penal

Publicat: 07 09. 2012, 10:37
Actualizat: 30 07. 2014, 04:22

Procurorul general Laura Codruța Kovesi a declarat la Gândul LIVE că nu sunt cercetați cei care au îndemnat votanții să se prezinte la vot și a respins acuzațiile liderilor USL Victor Ponta și Crin Antonescu. Cei doi au atacat procurorii declarând că anchetează politicienii care au îndemnat cetățenii să participe la referendumul pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu. Acuzațiile lui Ponta și Antonescu au fost făcute joi 6 septembrie la scurt timp după ce DNA a anunțat că a început urmărirea penală a secretarului general al PSD Liviu Dragnea pentru că a creat un sistem național de fraudare a voturilor. Kovesi a mai precizat că, în acest moment, nici Ponta și nici Antonescu nu sunt urmăriți penal în dosarele privind  fraudele la referendum.

„De obicei nu comentez ce spun oamenii politici. Pot să vă spun ce a făcut DNA. Dacă citim atent ce spune comunicatul DNA și îl citim pe tot, constatăm la o simplă citire că nu cercetăm cetățenii pentru că au votat. Nu îi cercetăm pentru modul în care au votat. Nu cercetăm pe nimeni pentru că a îndemnat lumea să vină sau să nu vină la vot. Total excluse cele trei variante. Cercetăm persoanele despre care există indicii că au comis fapte penale. Faptele penale care sunt reținute în începerea de urmărire penală împotriva domnului Dragnea sunt expuse foarte clar în comunicatul DNA”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

VEZI AICI DECLARAȚIILE LAUREI CODRUȚA KOVESI

Liderii USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, au declarat joi că se autodenunță că l-au instigat pe Liviu Dragnea să cheme lumea la vot. Întrebată dacă cei doi lideri politici au vreo calitate în dosarul referendumului, Kovesi a declarat că nu s-a început urmărirea penală față de cei doi în vreun dosar învestigat de procurori.

„În acest moment nu s-a început urmărirea penală față de domnii Ponta și Antonescu.  Alt comentariu nu pot să fac. Dacă va fi trimis un astfel de autodenunț, îl vom înregistra și în vom trata ca atare. Domnul Ponta ca fost procuror, ar trebui să știe că un autodenunț trebuie să vizeze o faptă penală. Or, din moment ce noi nu cercetăm pe nimeni pentru că a votat sau pentru că a instigat lumea să mergă la vot, rămâne ca dumnealui să aprecieze dacă dorește să facă un astfel de autodenunț sau nu”, a declarat Procurorul general.

Premierul Victor Ponta a comentat declarațiile făcute de procurorul general al Gândul LIVE și a continuat să condamne Parchetul pentru că anchetează politicenii pe motiv că au îndemnat lumea să meargă la vot. Victor Ponta a declarat că USL va depune o plângere penală pe numele lui Vasile Blaga despre care a mai spus că este cel care l-a reclamat pe Liviu Dragnea la Parchet. „A spus doar că în acest moment nu sunt învinuit. În comunicatul DNA, într-un mod absolut de necalificat, am citit pentru prima dată că dacă îndemni oamenii la referendum este o infracțiune. Și eu am îndemnat oamenii și de asta am zis că mă autodenunț. Eu am făcut chiar mai multe, am îndemnat oamenii să voteze DA. Înseamnă că toți cei care au îndemnat oamenii suntem infractori, după concepția procurorului de la DNA, și au obținut foloase necuvenite. Și domnul președinte a comis acestă faptă penală pentru că a îndemnat oamenii să nu vină la vot sau să voteze într-un anume fel. Plângerea împotriva lui Dragnea a fost făcută de domnul Vasile Blaga. Luni vom depune și noi o plângere împotriva domnului Blaga pentru că și dumnealui a îndemnat primarii și membrii PDL să nu meargă la vot”, a declarat Victor Ponta la un post de televiziune.

„Nu sunt omul lui Traian Băsescu. Sunt omul Ministerului Public”

Procurorul general Laura Codruta Kovesi a respins acuzațiile de partizanat politic formulate de unii politicieni, în special din USL. „Nu sunt omul lui Traian Băsescu. Sunt omul Ministerului Public. Sunt omul care reprezintă procurorii. Atât eu cât și colegii mei am fost acuzați de multe ori, deja suntem imuni. Se întâmplă ca în diverse cazuri persoane invinuite să spună că este vorba de un dosar politic. Eu aș prefera ca ei să spună că sunt nevinovați sau că Justiția trebuie să-și facă treaba. Nu-i prima dată, nici ultima dată când se fac acuzații la adresa procurorilor”, a spus Kovesi.

„Nu o să mă prezint în fața unei comisii parlamentare”

USL a anunțat intenția de a constitui o comisie parlamentară care să ancheteze activitatea Parchetului General și a DNA. Procurorul general a declarat că nu se va prezenta în fața unei astfel de comisii parlamentare și că există și o decizie a CSM care spune că procurorii nu pot fi anchetați de Parlament. „Nu avem nici o problemă dacă se înființează o comisie parlamentară. Nu o să merg la o asemenea comisie. De altfel există decizii ale plenului CSM care spun că procurorii nu pot fi cercetați de comisii parlamentare. Pentru abaterile procurorilor există Inspecția Judiciară care cercetează astfel de reclamații”, a precizat Procurorul general. 

Procurorul general a mai declarat că a avut o discuție cu premierul Victor Ponta pe marginea dosarelor privind fraudele la referendum într-una din ședințele CSM. Premierul i-a cerut o informare prinvind aceste dosare. „Cu domnul Ponta am discutat la CSM. L-am abordat și i-am spus că am văzut declarațiile de la televizor. I-am spus că nu cercetăm doar persoane de la un anumit partid politic, că avem persoane pe care le cercetăm pentru că au împiedicat participarea la vot. Mai mult de jumătate privesc asemenea infracțiuni. I-am spus că poate să ceară o informare pe tema asta. Această informare mi-a fost cerută de doamna Pivniceru. Am să îi trimit această informare săptămâna viitoare”,a declarat Kovesi.

„Am discutat cu ministrul Justiției despre procedura de numire a noului șef al Parchetului General”

Procurorul general a declarat că a avut joi 6 septembrie o discuție cu ministrul Mona Pivniceru pe marginea procedurilor de numire a viitorilor șefi ai Parchetului General și DNA. La discuții au participat mai mulți șefi ai parchetelor locale. Procororul general a declarat că atât ea dar și colegii ei procurori au subliniat în fața ministrului că numirea șefilor celor două instituții trebuie să fie cât mai transparentă.

„La întâlnirea cu doamna ministru am discutat despre modalitatea de numire a procurorului general. Rămâne de văzut ce proceduri de numire vor fi urmate. Discuțiile de astăzi au fost pe marginea unei proceduri cât mai transparete. Colegii procurori au militat pentru proceduri cât mai transparente. Procurorii au insistat pe ideea de echipă. Adică cei care vor fi numiți în aceste funcții să poată să își formeze și o echipă. Eu mi-am făcut o echipă și am dat posibilitate și colegilor să își construiască echipe. Din ce am observat a fost o politică bună. Cred că procurorul șef DNA si procurorul general trebuie să facă echipă bună. Trebuie să aibă posibilitate să-și facă echipă. Sunt convinsă ca atunci când colegii își vor depune candidaturile vor dori să-și facă și echipa”, a declarat procurorul general.

Laura Codruța Kovesi a declarat că nu s-a decis încă dacă își dorește să mai „candideze” la un nou mandat pentru Parchetul General. „O să analizez dacă voi mai dori să candidez pentru un nou mandat. Doresc să rămân în sistem, cred că experiența mea ar fi benefică sistemului. După expirarea mandatului mă întorc de unde am fost detașată. Și pentru mine este important să văd cine va fi următorul procurorul general. Mă preocupă cum va fi ales procurorul general și cine va fi elf”, a declarat Laura Codruța Kovesi.