Prima pagină » Diverse » EXCLUSIV. Presedintele Asociației Medicilor de Familie București Ilfov la GÂNDUL LIVE: „Trebuie să avem materiale sanitare, altfel eu voi deveni un vector de contaminare/ În funcție de simptom și istoricul medical, medicul de familie decide dacă pacientul poate fi temporizat sau nu”

EXCLUSIV. Presedintele Asociației Medicilor de Familie București Ilfov la GÂNDUL LIVE: „Trebuie să avem materiale sanitare, altfel eu voi deveni un vector de contaminare/ În funcție de simptom și istoricul medical, medicul de familie decide dacă pacientul poate fi temporizat sau nu”

Sandra Alexiu, presedintele Asociației Medicilor de Familie București Ilfov,  a vorbit la GÂNDUL LIVE, despre comunicarea cu pacientii, în functie de simptomele prezentate de aceștia, punând în evidență  faptul că, în cazul în care ar ajuta pacienții prin intermediul teleconsultației, acest serviciu nu este reglementat, iar activitatea nu ar fi renumerată. De asemenea, aceasta a reclamat lipsa materialelor sanitare, în contextul în care fiecare medic de familie este un posibil „vector de contaminare”. 

Sandra Alexiu, presedintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a spus că este foarte important în această perioadă comunicarea cu pacienții, iar în funcție de simptomele acestora, este decis dacă pacienții pot fi temporizați sau nu.

„La primul simptom trebuie să vorbiti cu medicul de familie. Medicul de familie decide în functie de istoric si simptomele prezentate, daca este de văzut imediat sau poate fi temporizat. În condițiile  din prezent este de preferat să temporizăm tot ceea ce este de temporizat, să rezolvăm prin intermediar tot ce ține de rețetele pacienților cronici si să tinem bătrânii acasă. Trebuie să folosim tot ”armamentul” din dotare, pentru că sunt multi oameni care au de suferit.”

O situație reclamată de presedintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov este lipsa materialelor sanitare și nerecunoașterea  din punct de vedere legal a serviciului de teleconsultație medicală

„Trebuie să avem măsti, spatiu, dezinfectante, întelegere. Toate materialele sanitare se pompează numai în spitale, în timp ce noi suntem invitati să vedem pacientii, chiar și cu simptome ușoare, acasă sau la cabinet, fără măști, fără nimic. Astfel, eu voi deveni un vector pentru toti ceilalti cu care intru în contact. Toate luările de cuvant ale miniștrilor ne spun numai de spitale. Singurul răspuns primit a fost dat de Consilierul Prezidențial, care ne-a transmis că ne va pune la dispozitie materiale cu plată. Noi avem nevoie de măsti speciale, iar eu nici nu stiu cum arată.

Cu plata e altă distractie. Teleconsultatia nu se recunoaste din punct de vedere legal, noi nu putem fi plătiti pentru toate sfaturile pe care le dăm la telefon. CNAS nu a reglementat teleconsultatia, există o reticență foarte mare.”

 

Autor