Prima pagină » Diverse » EXCLUSIV. Renate Weber, la Gândul Live: Și Sorina Pintea este un om care are drepturi

EXCLUSIV. Renate Weber, la Gândul Live: Și Sorina Pintea este un om care are drepturi

Avocatul Poporului, Renate Weber, a detaliat, la Gândul Live, motivele pentru care instituția s-a autosesizat în cazul fostului ministru al Sănătăţii Sorina Pintea, care a fost dusă din arest la la spital.

Renate Weber a explicat, într-o intervenție la Gândul Live, că instituția a luat decizia de a se autosesiza în cazul Sorina Pintea, după ce în mass-media au apărut imaginile în care fostul ministru al Sănătății a fost transportată în spital.

„Noi cam în 95% din cazurile pe care le soluționăm aici ne sesizăm din oficiu din ceea ce presa sesizează. Primim și petiții. În acest caz, sunt câteva chestiuni pe care vrem să le lămurim și se aceea am adresat un set de întrebări domnului directorului general al Direcției Generale a Poliției a Municipiului București. O primă întrebare se referă la capacitatea acestui centru de reținere și arestare preventivă de a veni în întâmpinarea celor care au un regim alimentar special din cauza bolii, în cazul de față e vorba de doamna Pintea”, a declarat Renate Weber.

Avocatul Poporului a adăugat că a doua întrebare se referă la condițiile și procedura în care se face transportul unei persoane private de libertate către o unitate medicală.

„Din momentul în care persoana care e dusă spre unitatea medicală ea are calitatea de pacient și am vrea să știm în primul rând care sunt actele normative. Dincolo de imagini, vrem să înțelegem care sunt normele pe baza cărora se face un transport, să vedem unde se face predarea unei persoane. Se poate intra în incinta unității medicale, se depune persoana la triaj, la Urgențe sau se lasă în stradă și din stradă se merge pe jos?”, a detaliat Avocatul Poporului.

Renate Weber a explicat că notorietatea persoanei a contat în acest caz pentru că așa au putut să apară imagini publice din timpul transferului.

„Problema e că nu toate persoanele sunt de notorietate publică. Contează, pentru că astfel de transferuri de persoane către unități medicale se fac tot timpul, dar presa nu știe și atunci nici noi nu avem unde să vedem astfel de imagini. În cazul acesta, în mod special, toată presa fiind anunțată, de cine o fi fost anunțată,ca și asta e o întrebare legitimă, era prezentă acolo. În celelalte 99% din cazuri, presa nu știe”, a detaliat Renate Weber.

„Avocatul Poporului a atras atenția asupra prevederilor Legii sănătății care vizează dreptul la confidențialitate al pacientului. Cred că sunt momente în care cred că trebuie respectată confidențialatea persoanei private de libertate. Sunt anumite lucruri care sunt într-adevăr de interes public, dar sunt și altele care ar trebui să fie ținute departe de ochii presei”, este de părere Avocatul Poporului.

„O persoană privată de liberate, chiar condamnată definitiv nu înseamnă că își pierde toate celelalte drepturi, pentru că asta ar însemna că sancțiunea penală are doar rolul, nu știu, de a scoate persoana cu totul din circuitul civic. Nu. Celelalte drepturi rămân. Nu e vrba de empatie, e vorba de mandatul Avocatului Poporului. Și Sorina Pintea este un om care are drepturi”, a conchis Renate Weber.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele