EXCLUSIVITATE. Dedesubturile mega-contractului de 50 mil. € atribuit de Ministerul Sănătății unei firme imobiliare cu acționariat camuflat în Cipru! Care este prețul corect + ce riscă sistemul medical din România?!
Liderul PRO România, Victor Ponta, a demascat azi, în Parlament, un contract de 50 de milioane de euro care ar fi fost acordat ”cu dedicație” de Ministerul Sănătății unei firme obscure pentru achiziționarea a 115 milioane de măști. Dincolo de polemica cu iz politic, reporterii speciali GÂNDUL.RO au intrat pe firul acestui mega-contract ce ridică mai multe ”semne de întrebare” la capătul primelor investigații.
UPDATE: Sursele GÂNDUL.RO dezvăluie că la licitație s-au înscris și două companii ale statului – Unifarm și SAPE, însă niciuna n-a avut câștig de cauză. Unifarm a fost exclusă din capul locului (oficial s-a invocat oferta neconformă, dar, de fapt, decizia are legătură cu ancheta declanșată de DNA), iar SAPE (Societatea pentru Administrarea Participațiilor în Energie) a pierdut cu un scor de 59.52 de puncte.
ȘTIREA INIȚIALĂ: Licitația la care s-a referit Victor Ponta a fost câștigată de firma ”Naguma Medical Supply”, o companie înființată de numai 8 luni și cu pierderi declarate (până acum) la Finanțe de 413 lei (aproape 86 de euro, la cursul BNR). Mai mult, firma înregistrată în octombrie anul trecut la Registrul Comerțului are ca obiect de activitate dezvoltatea (promovarea) imobiliară. Nicio experiență în domeniul medical. Acest element n-a împiedicat-o să participe însă la licitația pentru livrarea unei cantități de 115 milioane măști medicale și să-și și adjudece contractul!
Pătrunzând în culisele acestei licitații, Victor Ponta a arătat că până și caietul de sarcini a fost schimbat în așa fel încât ”Naguma” să poată câștiga. Potrivit fostului premier, Ministerul Sănătății a introdus două criterii care au favorizat categoric firma imobiliară, respectiv ofertatul să livreze peste 100 de milioane de măști în cel mai scurt termen și la cel mai mic preț. Ceea ce s-a și întâmplat, fiindcă ”Naguma” s-a angajat să pună la dispoziție cantitatea solicitată în doar 7 zile, la prețul de 0,68 de lei/mască. Pentru termenul asumat (unul fantezist, după cum veți observa), firma a și primit, de altfel, 30 din cele 73 de puncte cu care a câștigat. Până aici, lucrurile sunt clare. De aici înainte se complică fiindcă – așa cum am descoperit – practic, oferta este neargumentată! Ca să nu o numim halucinantă!
Cum s-a calificat ”Naguma”?!
Până să intrăm în dedesuturile afacerii, vom mai puncta două aspecte. Unul dintre acestea privește acționariatul firmei câștigătoare. GÂNDUL.RO a aflat că aceasta este deținută în cote 50-50% de două offshore-uri cu sediul în Nicosia (Cipru), și anume ” Drouf Holdings Limited” și ”Benevo Holdings Limited”. Mai mult, la licitația organizată de Ministerul Sănătății au fost eliminate, suspect, două criterii care – de regulă – se urmăresc dumnezeiește la fiecare atribuire de contracte din bani publici.
E vorba despre cifra de afaceri și experiența similară în domeniul pentru care se ofertează. Oricare dintre aceste criterii ar fi descalificat firma ”Naguma”, dacă erau luate în calcul. Motivul ar fi fost evident! Firma nu are o cifră de afaceri palpabilă – având doar 8 luni de existență – și, de altfel, nici nu are legătură cu domeniul medical, fiind o companie deschisă pentru a activa în zona imobiliară. S-a trecut însă peste aceste aspecte, iar ”Naguma” s-a prezentat la licitație și a „jucat” cartea cea mare: a promis că va livra întreaga cantitate de măști – 115 milioane în 7 zile și la un preț de numai 0,68 de lei.
Din acest punct, apele încep să se tulbure și mai serios. Practic, sistemul medical s-a lăsat pe mâna unei companii lipsite de orice experiență, care și-a asumat angajamente ce par neîntemeiate. Potrivit surselor noastre din piață, ”Naguma” nu ar avea cum să asigure cantitatea promisă de măști. Ar fi putut doar dacă ar fi avut-o în stoc. Numai că ”jucătorii” din piață cunosc stocurile existente, iar ”Naguma” nu se încadrează în această categorie.
O afacere ”putredă” și întrebări la care trebuie să răspundă Ministerul Sănătății
N-ar mai exista decât o soluție. Să aibă deja contracte semnate cu producători din China și să le aducă de acolo. Dar este imposibil în 7 zile și la un preț de 0,68 lei. Privind către termenul de livrare, trebuie ținut cont că într-un avion încap maximum 3 milioane de măști, ceea ce ar însemna că ofertantul ”Naguma” ar trebui să transporte întreaga marfă către România în aproape 40 de avioane!
În cel fericit caz (dacă am presupune că măștile există, iar actele și plățile s-au făcut), încărcarea ar dura o zi, zborul și descărcarea încă una, formalitățile vamale cel puțin două, trei, iar preluarea măștilor și livrarea lor în țară – către Maramureș, Suceava, Timiș, Constanța etc – ar mai însemna încă minimum o zi, două. Oricum ar fi, nu s-ar respecta termenul asumat, putând în calcul și faptul că toate cele 40 de zboruri ar trebui înșirate pe parcursul mai multor săptămâni. Nicio companie aeriană n-ar avea cum să le programeze grupat în doar câteva zile. Astfel, termenul de livrare este imposibil să nu fie încălcat!
Din punctul de vedere al prețului, situația este și mai delicată. Dacă marfa este cumpărată din China, ”Naguma” trebuie să plătească taxele de zbor. Pentru fiecare zbor – în condițiile în care TAROM percepe și 200 mii de euro – costul de transport al unei măști pornește de la 0,44 lei. Nu punem la socoteală costul de achiziție sau alte taxe, plus adaosul firmei câștigătoare. Prin urmare, avem de-a face cu un preț nejusitificat de mic cu care ”Naguma” a câștigat. Este undeva la 30% din prețul corect practicat în piață.
În aceste condiții, ceilalți ”jucători” care au ofertat alături de ”Naguma” suspectează faptul că la mijloc este o afacere putredă. Fie firma câștigătoare nu are stocuri de măști medicinale – așa cum se cerea în caietul de sarcini – ci are măști de praf (cu totul alt tip și al căror preț este mult mai mic decât pentru o mască medicinală), fie anumite cantități ar urma să fie ”livrate” doar scriptic întrucât e greu să verifici ce s-a livrat și ce nu în realitate, fiind vorba de produse de tipul măștilor.
Deocamdată, sunt doar semne de întrebare la care Ministerul Sănătății ar trebui să se gândească! GÂNDUL.RO a ”aruncat mănușa”, iar autoritățile au datoria să răspundă punctual. Altfel, riscăm ca întregul sistem medical să străbată o nouă criză a măștilor, așa cum s-a mai întâmplat și la începutul pandemiei.