Fabrica de Zahăr Premium Luduș, din județul Mureș, va colabora în 2024 cu peste 500 de fermieri, majoritatea din zona Ardealului, iar suprafața contractată de 8.800 de hectare va reprezenta în toamna acestui an o cantitate de zahăr 100% românesc de peste 65.000 tone, anunță Mihaela Neagu, co-proprietara Fabricii de Zahăr Premium Luduș, conform agrointel.ro. Planul de investiții a fabricii de la Luduș prevede inclusiv eficientizarea energetică din surse regenerabile, pentru un plus de performanță, dar și retehnologizare și modernizare pentru a putea susține o campanie de procesare de 4 luni, în acest an.
Anul acesta Fabrica de Zahăr Premium Luduș va avea un record de procesare, pentru că au fost contractate producția de sfeclă de zahăr de pe o suprafață de 8.800 de hectare. Fermierii din zona Ardealului și-au arătat deschiderea să cultive mai multă sfeclă de zahăr, deși tehnologia de cultivare și întreținere pentru aceasta planta tehnica este mult mai dificila si mai costisitoare, explică antreprenorul.
“Fabrica de Zahăr Luduș a produs anul trecut 25.000 de tone de sfeclă de zahăr, iar în 2024 cantitatea va fi de 65.000 de tone, o cantitate ce va contribui substanțial la diminuarea importului de zahăr. Pentru a ne asigura ca fabrica va functiona la capacitate maxima si in conditii optime, în baza planului de dezvoltare, am pus accent pe investiții pentru eficientizare atât energetică, cât și la nivel de flux de procesare”, a anunțat Mihaela Neagu, co-proprietara Fabricii de Zahăr Premium Luduș.
Vasile Seneşan, proprietarul Mecsol Galda S.R.L, care a fost desemnat în mod repetat de Ministerul Agriculturii drept cel mai performant fermier din judeţul Alba, este foarte încrezător: “Noua conducere a Fabricii de Zahăr de la Luduș și în special doamna Mihaela Neagu mi-a dat încrederea necesară, astfel că anul acesta am dublat suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr, la 220 ha. Anul trecut, am obținut o producție de 75 tone de sfeclă de zahăr la hectar și sper ca anul acesta să am o producție cel puțin la fel de bună”.
“Noi, fermierii, avem speranta că proiectul de sprijin pentru achiziția de utilaje agricole dedicate pentru cultura de sfeclă de zahăr, aflat în consultare, să fie lansat cât mai curând de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, astfel încât să beneficiem de fonduri pentru a putea cumpăra aceste utilaje până la startul campaniei de recoltare. Sunt convins, așa cum o cunosc pe doamna Neagu, că va face toate demersurile ca remontul fabricii să fie strașnic, astfel încât să fie procesată toată cantitatea de sfeclă în condiții optime, în lunga campanie din acest an”, a mai declarat fermierul.