FARINGITA: simptome și tratament (P)
Ce este faringită și de ce apare? Faringita este o inflamație a faringelui, ce poate provoca dureri în gât și dificultăți la înghițire. Cel mai frecvent, poate fi cauzată de infecții bacteriene sau virale. Tratamentul va depinde de cauză.
Este frecvent asociată cu răceala, gripa sau mononucleoza. Rețineți că infecțiile virale nu răspund la antibiotice, iar tratamentul este necesar doar pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.
În rare cazuri, faringită este cauzată de o infecție bacteriană, care necesită antibiotice – de obicei infecție streptococică. Atât faringita virală, cât și faringita bacteriană sunt contagioase.
Faringită – simptome
Principalele simptome ale faringitei sunt durerea în gât și durerea la înghițire. În faringita infecțioasă, alte simptome variază în funcție de tipul infecției – dacă este virală sau bacteriană. În faringita acută virală, durerea în gât poate fi însoțită și de alte simptome, cum ar fi roșu în gât, tuse, amigdale inflamate sau cu pete albe, ganglioni limfatici umflați și sensibili. De asemenea, faringita la copii poate fi însoțită și de refuzul alimentelor, plâns și iritabilitate.
Tratament faringită
Tratamentul adecvat pentru faringită variază în funcție de cauzele de bază. În caz de faringită bacteriană medicul poate prescrie un curs de antibiotice orale, cum ar fi amoxicilină sau penicilină. Antibioticele ajută la reducerea simptomelor și la prevenirea complicațiilor. Este esențial să finalizați întregul curs de antibiotice, pentru a vă asigura că infecția a trecut și pentru a preveni reapariția.
Faringita virală nu răspunde la antibiotice și, de obicei, trece de la sine. Cu toate acestea, pot fi indicate medicamente fără prescripție, cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen, pentru reducerea durerii și a febrei.
Pot fi indicate și pastile pentru inflamația din gât sau spray-uri care să calmeze disconfortul și să reducă inflamația. Astfel de medicamente pot avea diferite ingrediente, inclusiv extracte naturale. Un astfel de produs este indicat uneori în caz de faringită cronică sau recurentă, dar și amigdalite sau alte afecțiuni ale tractului respirator superior. Rețineți că prețul poate varia în funcție de farmacii.
Alte recomandări pentru ameliorarea simptomelor de faringită includ:
- odihnă suficientă;
- hidratare optimă;
- utilizarea unui umidificator pentru a adăuga umiditate în aer;
- gargară cu apă sărată;
- consumul de băuturi calde, precum ceaiuri sau supe.