Femeile din Armata Română, pledoarie pentru excelență la nivel NATO. Simona Măierean, prima femeie din Alianță care a pilotat un supersonic

Femeile din Armata Română, pledoarie pentru excelență la nivel NATO. Simona Măierean, prima femeie din Alianță care a pilotat un supersonic
Publicat: 12/07/2024, 12:37
Actualizat: 12/07/2024, 12:41

Femeile din Armata Română își demonstrează în fiecare zi capacitățile extraordinare, fie în teatre de operațiuni, precum Afganistan, conducând avioane supersonice, în fruntea unităților de infanterie, sau prin salvarea militarilor răniți. 

Simona Măierean, prima femeie din NATO care a pilotat un supersonic

Locotenent comandor Simona Măierean este prima femeie din NATO, care a pilotat un supersonic și prima, la nivelul Alianței, care a obținut cea mai înaltă certificare în domeniu: aceea de pilot comandant de aeronavă din Grupul de Transport Aerian Strategic (Heavy Airlift Wing), notează Q Magazine.

„Nu m-am gândit niciun moment că voi fi prima care va zbura pe un astfel de aparat. Eu, ca și colegii mei, merg în ritmul obișnuit al unei cariere și acest gen de evenimente sunt excepționale mai mult pentru cei din afara domeniului. Da, am fost prima, dar nu sunt singura. A mai pilotat și o altă femeie supersonicul. Din nefericire, numai una!”, a povestit Simona Măierean, pentru sursa citată.

Deținătoare a două recorduri la nivel național, respectiv european, Simona mărturisește că nu i-a fost deloc ușor să ajungă la acest nivel de excelență într-un mediu dominat de bărbați.

„Nu m-am gândit! Mi-a zis tata la un moment dat, când a auzit ce vreau să fac, că voi fi singură printre atâția bărbați. Dar nu am analizat în profunzime aspectele acestei realități. Dacă o făceam, probabil, nu aș fi realizat prea multe. Sigur că mi-a fost greu. Bineînțeles că am făcut și ce nu-mi place. Dar miza era foarte importantă: cariera mea. Iar pentru a-mi realiza visul, trebuia să am puterea de-a trece peste toate dificultățile. Până la urmă, nu am luat această decizie pusă la zid și cu pistolul la tâmplă, ci pentru că am vrut să merg pe această cale. Mi-a fost greu și după Academie. Și? Am mers mai departe”, a mărturisit Simona.

Diana Apostol, căpitan de aviație

Căpitanul de aviație, Diana Apostol, a crescut într-o familie modestă din Valea Jiului. Momentul în care a realizat că vrea să urmeze drumul aerului a fost la vârsta de 17 ani.

„Am avut noroc. În clasa a XII-a au apărut 10 locuri pentru fete. Dar la vizita medicală, atât de mult ne-au triat, încât am rămas doar nouă fete pe 10 locuri. De acolo a început iubirea pentru aviație”, povestește pentru Q Magazine Diana Apostol.

Diana Apostol a mărturisit că cele mai dificile zboruri au fost cele pe care le-a executat în timpul pandemiei de Covid-19.

„Am transportat bolnavii în afara țării. Chiar au fost misiuni grele pentru că, având oameni bolnavi în spate, și noi trebuia să fim îmbrăcați din cap până în picioare, exact ca medicii. Aveam două straturi de haine, mănuși, vizieră, nu aveam voie să beau apă, nu aveam voie să merg la toaletă, pentru că nu puteam să mă dezbrac, ca să nu contaminez. Au fost misiuni foarte solicitante pentru că durau și câte opt ore. Imaginați-vă că ți se aburește viziera și nu poți să bagi mâna să o ștergi. Dacă ți-au murit toți din echipaj și te-ai trezit singur în aeronavă, trebuie să fii în stare să te descurci.”, a declarat Diana Apostol pentru publicația citată.

Raluca Popescu, locotenent colonel în Afganistan

Locotenent colonel Raluca Popescu a participat la mai multe misiuni în Afganistan și pe Coasta de Fildeș.

„Am fost dislocată pentru șase luni într-un team site de categoria B. Nu era nici cel mai prost, dar nici cel mai bun. Era mediu. Locul era într-un sătuc, stăteam într-o curte unde fiecare observator avea o cameră. Mă spălam cu apă încălzită la soare sau la butelie.” a declarat pentru Q Magazine.

Raluca Popescu a mărturisit că, femeie fiiind, și-a câștigat respectul dovedindu-și abilitățile și nu a dat niciodată atenție prejudecăților.

„Chiar dacă li s-a părut ciudat să fie conduși de o femeie, în timp mi-au recunoscut capacitatea de comandă. Până la urmă, fiecare dintre noi ne validăm singuri în fața celorlalți, iar în armată, femeile trebuie să fie bărbate, asta neînsemnând că armata distruge atributele feminine. Dacă m-aș fi oprit să lupt cu fiecare prejudecată, de-a lungul timpului, mai mult aș fi stat pe loc decât aș fi mers înainte!

„Vrem să arătăm că suntem la fel de bune și că locul nostru nu este doar în bucătărie. Poate suntem mai firave, dar nu este un impediment pentru noi. Când ieșim în oraș, ne îmbrăcăm în rochie, mai punem și pantofi cu toc, ne plimbăm cu copiii și acasă spălăm și vase. Atunci suntem doar femei. În unitate, însă, devenim militari.”, a declarat Raluca Popescu, pentru sursa citată.

Isabela Diaconu, căpitan la Brigada 30 Gardă

Isabelei Diaconu, sora Dianei Apostol, a fost prima femeie comandant de pluton care a trecut pe sub Arcul de Triumf, prima la garda port drapel și prima femeie din Garda de Onoare la misiuni internaționale de reprezentare.

Un aspect inedit în privința Isabelei Diaconu este că a fost model pentru partea de ținută, al sculptorului ce a realizat statuia Ecaterinei Teodoroiu.

„Avea nevoie de model pentru că voia să vadă cum sunt cutele de la haină. A fost o experiență inedită și mi-a fost destul de greu, pentru că poziția artistică a drapelului nu avea nimic de-a face cu poziția regulamentară, pe care o învățasem din instrucția mea. Dar, aici aveam de-a face, totuși, cu o opera de artă!”

Lavinia Măxinean, locotenent-comandor pe Fregata „Regele Ferdinand”

Lavinia Măxinean este prima femeie care ocupă funcția de comandant secund pe Fregata „Regele Ferdinand”.

În funcția de comandant secund, responsabilitatea Laviniei Măxinean este aceea de a menține o atmosferă de siguranță și armonie la bord.

„Starea de echilibru a membrilor echipajului este extrem de importantă, moralul lor trebuie să fie foarte ridicat. Vă dați seama că după nici trei zile de stat pe mare, fără contact cu uscatul, comportamentul omului se schimbă. Chiar dacă ai ani de experiență, după patru-cinci zile începe să se simtă lipsa comunicării cu familia. Și trebuie să găsești modalitatea de a face în așa fel încât ei să fie mulțumiți pentru a ne putea duce misiunea la bun sfârșit. Locul comandantului secund nu este stabil. El este hoinar. Cu alte cuvinte, aleargă pe toată nava. El este cel care coordonează activitățile, fie ele administrative, fie de luptă. Comandantul secund este și în echipa de vitalitate, adică conduce lupta internă a navei.

Pentru că marile amenințări interne ale unei nave sunt focul și apa. Trebuie să verifici tot timpul să nu ai găuri, să nu existe vreun risc de incendiu. Trebuie să ai grijă de platforma ta, pentru că ea te va duce în siguranță acasă. Nu trebuie să o pierzi sub nicio formă.

Și la amenințările externe trebuie să fim atenți: submarine, torpilă, navă de suprafață, dronă, rachetă, avion. Concentrarea pe navă trebuie să fie maximă. De aceea, fiecare dintre cei 200 de oameni de pe fregată își cunoaște foarte bine rolul”, a povestit Lavinia Măxineanu pentru Q Magazine.

Florentina Ioniță, prima femeie comandant al Spitalului Militar din Capitală

General Florentina Ioniță este prima femeie comandant al Spitalului Militar din București.

„Haina militară reprezintă apartenența la o castă extraordinară. Pentru mine este o onoare deosebită și o mândrie, în același timp, să aparțin acesteia, mai ales că sunt prima femeie medic cu grad de general din Armata Română.

În momentul în care s-a eliberat postul de comandant, m-am gândit dacă ar fi o idee bună să mă prezint la concurs. Stricam o tradiție. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria de 193 de ani a spitalului ca o femeie să îndrăznească să viseze la asta, cu atât mai puțin să se prezinte la examen. Din toate timpurile comandantul era un bărbat.

Am văzut că îndeplinesc criteriile necesare și atunci de ce să nu mă înscriu? Am făcut-o. Inițial, am fost șapte candidați, ulterior rămânând patru. Am câștigat și pentru că am avut un proiect de management foarte bun”, rememorează Florentina Ioniță pentru Q Magazine.

FOTO: Facebook MAPN

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Detaliile care complică ancheta în cazul dentistei omorâte la Brăila. Telefonul victimei și crima mascată...
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă...
Cum arată Oana Roman în costum de baie la 48 ani: abia dacă o mai...
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
Un experiment răspunde DEFINITIV: Suntem SINGURI în Univers?
Statul vrea banii românilor. Te obligă să plătești. S-a dat ordinul în România
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Insula Iubirii, sezonul 8. Reacția lui Robert Braia după ce s-a scris că i s-a...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan s-au despărțit! Mesajul pe care vedeta l-a lăsat pe rețelele...
REMA, show exploziv pe scena festivalului Electric Castle 2024. Ce a spus artistul nigerian despre...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Specii de ciuperci psihedelice necunoscute științei, descoperite în Africa