FERICIREA trece prin stomac. Ce mănâncă finlandezii, considerați cei mai fericiți oameni din lume
Pentru al șaselea an la rând, finlandezii au fost declarați ca fiind cel mai fericit popor din lume, iar mulți ajung să se întrebe care sunt motivele pentru care acest popor nordic este în topul fericirii la nivel mondial.
Clima din Finlanda, spre exemplu, nu este cea mai prietenoasă, astfel că ajungem să ne întrebăm de ce sunt, totuși, finlandezii atât de fericiți. Și se pare că fericirea, la fel ca dragostea, trece prin stomac.
Astfel, pe lângă natura spectaculoasă, dezvoltarea durabilă și simplitatea ca mod de viață, finlandezii sunt fericiți și pentru că au o relație puternică cu… mâncarea.
Și tocmai clima este cea care influențează destul de mult dieta finlandezilor, alimentația fiind gândită tocmai pentru ca oamenii să poată face față climei din țara nordică, unde produsele locale sunt disponibile doar pentru câteva luni, notează Click.
Ce mănâncă finlandezii de obicei
Tradiția finlandezilor se bazează în primul rând pe simplitate și pe utilizarea pe ingrediente proaspete și naturale. Cu cel mai curat aer din lume, cea mai pură apă din mii de lacuri și nenumărate ingrediente sălbatice care sunt culese din pădurile din toată țara, mâncarea finlandezilor este fără îndoială unul din elemenetele esențiale ale rețetei fericirii lor.
Kalakukko pare ceva foarte sofisticat după denumire, în realitate nu este deloc greu de preparat. Este unul dintre preparatele cu tradiție în Finlanda. Constă într-un aluat de secară, umplut, cu ce oare?, cu pește bineînțeles. Se folosește biban sau știucă și se adaugă slănină și ceapă. Se gătește la cuptor și se lasă până când aluatul devine crocant. Se servește fierbinte cu unt și lapte.
Tocănițele sunt și ele foarte importante. Karjalanpaisti, de exemplu, este o mâncare ce se prepară cu carne de porc, vită sau miel, la care se adaugă cartofi, ceapă și morcovi. Aceasta poate fi servită inclusiv cu dulceață de afine.
Finlandezii sunt consumatori de carne de ren. Din această delicatesă se prepară Poronkaristys, o tocăniță de carne de ren prăjită în untură și gătită cu ceapă.
Supele nu pot lipsi din meniu
Și supele sunt extrem de apreciate de finlandezi și nu pot lipsi de la nicio masă.
Hernekeitto (foto) este o supă de mazăre uscată și carne de porc. În vestul țării rețeta este puțin diferită în sensul că este foarte groasă, scăzută, și se pune inclusiv carne afumată. În Karelia, de exemplu nu se folosește carnea afumată și este mult mai subțire.
Lohikeitto este o supă de somon tipc finlandeză, preparată cu cartofi și praz. Se servește cu mărar. Somonul, ca în toate țările nordice este cel mai consumat pește. Finlandezii mai consumă frecvent hering fie el proaspăt sau afumat, mai notează sursa citată.
Pentru al 6-lea an la rând, Finlanda a fost declarată ţara cu cea mai fericită populaţie din lume. Raportul Mondial al Fericirii dat publicității de Ziua Internațională a Fericirii, clasează România pe locul 24, în creștere față de anul anterior. Iar între primele 10 state, 8 sunt din Europa