Prima pagină » Diverse » Folosește cea mai bună FĂINĂ pentru cozonac, în cea mai tare rețetă de Crăciun. Cum se prepară cozonacul care se desface în fâșii

Folosește cea mai bună FĂINĂ pentru cozonac, în cea mai tare rețetă de Crăciun. Cum se prepară cozonacul care se desface în fâșii

Folosește cea mai bună FĂINĂ pentru cozonac, în cea mai tare rețetă de Crăciun. Cum se prepară cozonacul care se desface în fâșii

În ultimii ani, companiile de morărit si panificatie au scos pe piață o mulțime de tipuri de făină, în funcție de produsele pe care doriți să le gătiti.

Categorii acestor tipuri de făină depind de gradul de rafinare al cerealelor din care a fost făcută.

Tipurile de făină pot fi clasificate în funcție de produsele pentru care sunt destinate în felul următor:

  • Făina 000 este ideală pentru aluaturile pufoase si aluaturile ușoare de patiserie
  • Făina 480 (sau 450) este o făina fină, folosită in patisserie, de obicei o folosesc cofetăriile
  • Făina 550 este o făină mai dură insă este bună pentru orice aluat, fiind folosită la: prăjituri, biscuiti, briose, paine, tarte, foi de placintă, croissante.
  • Făina 650 are un continut mai mare de gluten, este folosită pentru aluaturi elastice care au nevoie de dospire precum: painea, pizza, focaccia.

Cea mai bună făină pentru cozonac

Cea mai bună făină pentru cozonac este 000. În plus, cresterea unui blat pufos si bine crescut depinde, în general, și de modul în care a fost păstrată făina cu care acesta a fost făcut. Făina trebuie să fie cat mai uscată pentru un rezultat bun.

Dacă păstrati făina în frigider, ea trebuie să fie închisă ermetic, astfel încât să nu absoarbă mirosurile din frigider. Dar dacă alegeti să o păstrati în dulap sau debara, atunci este preferabil să o tineti închisă intr-un recipient de sticlă sau o pungă de hartie, pentru a nu se face cocoloase din cauza umezelii.

Iată şi o reţetă de cozonac care se desface fâşii, cu făină 000, pentru masa de Crăciun:

Ingrediente pentru aluatul cozonacului de Crăciun

  • 1 kg de făină;
  • 50 g drojdie;
  • 200 g zahăr;
  • 5 gălbenuşuri;
  • 500 ml lapte;
  • 200 g unt;
  • coaja de la o lămâie;
  • coaja de la o portocală;
  • 1 esenţă de vanilie.

Ingrediente pentru umplutura cozonacului

  • 4 albuşuri;
  • 4 linguri de zahăr;
  • 3 linguri de cacao;
  • 1 esenţă de rom;
  • 250 g miez de nucă;
  • 100 g stafide;
  • 250 g rahat.

Cozonac de casă, mod de preparare:

Se dizolvă drojdia în puţin lapte călduţ. Apoi se amestecă cu o lingură de zahăr şi puţină făină. Se lasă maiaua la crescut.

Într-un lighean mare se pun făina, se adaugă gălbenuşurile bătute cu zahărul, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie şi portocală, esenţa şi se începe frământatul. Din când în când se adaugă lapte. Atenție, laptele trebuie să fie călduţ, nu fierbinte.

Se topește untul şi se lasă puţin la răcit. În timp ce frământați, turnați untul topit pe fundul vasului. Se frământă energic, până se incorporează tot untul. Acoperiți cu un prosop şi lăsați la crescut, scrie Kanal D.

Albuşurile se bat spumă împreună cu zahărul. Adăugați cacao, esenţa şi nucile peste albuşuri şi umplutura este gata. După ce aluatul a crescut începeți să îl modelați. Se împarte aluatul în două, se unge masa cu ulei şi se întinde cu mâna prima parte de aluat.

Puneți jumătate din umplutură pe toata suprafaţa și presărați jumătate din stafide şi jumătate din cantitatea de rahat tăiat cubuleţe.

Se rulează şi se aşază în forma de cozonac. Se acoperă tava cu un prosop şi se lasă la crescut aproximativ 30 de minute.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit, la foc mic, şi îl lăsați o oră. După jumătate de oră, îi întoarceți în cuptor. Îl încerci cu o scobitoare, pentru a vedea dacă este copt . Dacă scobitoarea iese curată… înseamnă că este copt.

Recomandarea video

Mediafax
Fii atent la postura în care dormi: ce sunt ridurile de somn și cum să previi acest semn de îmbătrânire prematură
Digi24
Șeful diplomației maghiare lansează avertismente similare cu cele ale Kremlinului: liderii UE împing Europa spre un război cu Rusia
Cancan.ro
Celebrul fotbalist la Steaua a ajuns boschetar: ”N-are casă, doarme pe străzi”
Prosport.ro
FOTO. Gafă vestimentară fără precedent! Ce a pățit vedeta a pus-o într-o ipostază mai mult decât jenantă
Adevarul
Țările din Vest unde românii ezită să se întoarcă: „Cei mai mulți sunt nostalgici. Vorbesc numai despre pământul matern”
Mediafax
Remediul natural care ajută la scurtarea duratei răcelilor și gripei, potrivit experților de la Harvard
Click
Irinel Columbeanu s-a botezat, înainte de Sărbători. Fostul milionar și-a schimbat religia la 68 de ani: „E cea mai importantă decizie din viața lui”
Digi24
Rodica Stănoiu a fost deshumată. Trupul fostei ministru al Justiției urmează să fie dus la INML la cerea procurorilor
Cancan.ro
Cuplul finalului de an în România! Vedeta Antena 1 l-a cuplat, fără să-i pese că e ÎNSURAT
Ce se întâmplă doctore
Cât de mult s-a schimbat Elena Băsescu! Nu o mai recunoști! Cum arată acum, la 45 de ani
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Decembrie: Începe o nouă sesiune Rabla 2025. Câți bani primești pentru o mașină nouă
Descopera.ro
Cele mai periculoase locuri de pe Pământ!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Iubi, tu mă mai iubesti? – Da, cum să nu, draga mea!
Descopera.ro
Teoria atașamentului: De ce modul în care am fost iubiți în copilărie ne decide relațiile din prezent?