Folosește cea mai bună FĂINĂ pentru cozonac, în cea mai tare rețetă de Crăciun. Cum se prepară cozonacul care se desface în fâșii
În ultimii ani, companiile de morărit si panificatie au scos pe piață o mulțime de tipuri de făină, în funcție de produsele pe care doriți să le gătiti.
Categorii acestor tipuri de făină depind de gradul de rafinare al cerealelor din care a fost făcută.
Tipurile de făină pot fi clasificate în funcție de produsele pentru care sunt destinate în felul următor:
- Făina 000 este ideală pentru aluaturile pufoase si aluaturile ușoare de patiserie
- Făina 480 (sau 450) este o făina fină, folosită in patisserie, de obicei o folosesc cofetăriile
- Făina 550 este o făină mai dură insă este bună pentru orice aluat, fiind folosită la: prăjituri, biscuiti, briose, paine, tarte, foi de placintă, croissante.
- Făina 650 are un continut mai mare de gluten, este folosită pentru aluaturi elastice care au nevoie de dospire precum: painea, pizza, focaccia.
Cea mai bună făină pentru cozonac
Cea mai bună făină pentru cozonac este 000. În plus, cresterea unui blat pufos si bine crescut depinde, în general, și de modul în care a fost păstrată făina cu care acesta a fost făcut. Făina trebuie să fie cat mai uscată pentru un rezultat bun.
Dacă păstrati făina în frigider, ea trebuie să fie închisă ermetic, astfel încât să nu absoarbă mirosurile din frigider. Dar dacă alegeti să o păstrati în dulap sau debara, atunci este preferabil să o tineti închisă intr-un recipient de sticlă sau o pungă de hartie, pentru a nu se face cocoloase din cauza umezelii.
Iată şi o reţetă de cozonac care se desface fâşii, cu făină 000, pentru masa de Crăciun:
Ingrediente pentru aluatul cozonacului de Crăciun
- 1 kg de făină;
- 50 g drojdie;
- 200 g zahăr;
- 5 gălbenuşuri;
- 500 ml lapte;
- 200 g unt;
- coaja de la o lămâie;
- coaja de la o portocală;
- 1 esenţă de vanilie.
Ingrediente pentru umplutura cozonacului
- 4 albuşuri;
- 4 linguri de zahăr;
- 3 linguri de cacao;
- 1 esenţă de rom;
- 250 g miez de nucă;
- 100 g stafide;
- 250 g rahat.
Cozonac de casă, mod de preparare:
Se dizolvă drojdia în puţin lapte călduţ. Apoi se amestecă cu o lingură de zahăr şi puţină făină. Se lasă maiaua la crescut.
Într-un lighean mare se pun făina, se adaugă gălbenuşurile bătute cu zahărul, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie şi portocală, esenţa şi se începe frământatul. Din când în când se adaugă lapte. Atenție, laptele trebuie să fie călduţ, nu fierbinte.
Se topește untul şi se lasă puţin la răcit. În timp ce frământați, turnați untul topit pe fundul vasului. Se frământă energic, până se incorporează tot untul. Acoperiți cu un prosop şi lăsați la crescut, scrie Kanal D.
Albuşurile se bat spumă împreună cu zahărul. Adăugați cacao, esenţa şi nucile peste albuşuri şi umplutura este gata. După ce aluatul a crescut începeți să îl modelați. Se împarte aluatul în două, se unge masa cu ulei şi se întinde cu mâna prima parte de aluat.
Puneți jumătate din umplutură pe toata suprafaţa și presărați jumătate din stafide şi jumătate din cantitatea de rahat tăiat cubuleţe.
Se rulează şi se aşază în forma de cozonac. Se acoperă tava cu un prosop şi se lasă la crescut aproximativ 30 de minute.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit, la foc mic, şi îl lăsați o oră. După jumătate de oră, îi întoarceți în cuptor. Îl încerci cu o scobitoare, pentru a vedea dacă este copt . Dacă scobitoarea iese curată… înseamnă că este copt.