Două avioane de vânătoare CF-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Regale Canadiene (RCAF) de la Operațiunea REASSURANCE’s Air Task Force România au interceptat un flanc SU-27 rus care opera în apropierea spațiului aerian românesc peste Marea Neagră pe 23 septembrie 2020.
Forțele Aeriene Regale Canadiene (RCAF) au interceptat un avion de vânătoare rus Su-27 peste Marea Neagră lângă spațiul aerian românesc, a declarat vineri Departamentul Apărării Naționale.
„Două avioane de vânătoare CF-18 Hornet ale Forței Aeriene Regale Canadiene (RCAF) de la Forța Operativă Aeriană a Operațiunii REASSURANCE România au interceptat un flanc Su-27 rus care operează în apropierea spațiului aerian românesc peste Marea Neagră la 23 septembrie 2020”, se menționează în comunicat.
CF-18 au fost amestecate de centrul de operațiuni aeriene combinate din sudul NATO la Torrejon, Spania, a declarat departamentul de apărare.
Rusia organizează exerciții militare majore pe flancul său sudic, inclusiv în regiunea Mării Negre, în perioada 21-26 septembrie.
Jocurile de luptă „Kavkaz-2020” (Caucaz-2020) implică aproape 80.000 de soldați ruși, marinari și aviatori, precum și trupe din alte cinci țări, inclusiv China și Pakistan.
Regiunea de frontieră a Rusiei a devenit un focar pentru activități, cu armata rusă care luptă cu avioane de luptă pentru a îndepărta avioanele NATO de cel puțin 20 de ori de la începutul lunii.
Ziarul oficial al armatei ruse Krasnaya Zvezda a raportat vineri că Forțele Armate Ruse au detectat 43 de avioane străine care erau angajate în activități de recunoaștere în apropierea spațiului aerian al țării săptămâna trecută.
Această interceptare a fost prima pentru grupul de lucru aerian canadian care și-a început misiunea la începutul acestei luni în urma unei ceremonii de certificare NATO pe 3 septembrie 2020.
Aeronavele canadiene sunt trimise în România ca parte a Operațiunii REASSURANCE, contribuția Canadei la măsurile de asigurare și descurajare ale NATO în Europa Centrală și de Est. Air Task Force – România este componenta aeriană a misiunii și face parte din misiunea îmbunătățită a NATO de poliție aeriană (eAP)