Forțele armate canadiene încep misiunea NATO de poliție aeriană în România
Forțele armate canadiene încep misiunea NATO de poliție aeriană în România. Fortele armate canadiene – România au primit oficial certificarea de pregătire de la NATO în cadrul unei ceremonii de certificare desfășurată la baza Forțelor Aeriene Române Mihail Kogalniceanu. Această certificare a permis Task Force să înceapă oficial misiunea îmbunătățită de poliție aeriană sâmbătă, 5 septembrie.
Poliția aeriană, îmbunătățită de NATO, a făcut parte din măsurile sale de asigurare și descurajare din 2014. Aceste măsuri demonstrează solidaritatea aliaților, natura defensivă a NATO și consolidează securitatea spațiului aerian NATO împotriva oricărui potențial agresor.
Poliția aeriană NATO face parte din principiul apărării colective ca coloană vertebrală a Alianței.
„Poliția aeriană NATO face parte din principiul apărării colective ca o coloană vertebrală pentru Alianță. Acesta demonstrează coeziunea aliaților pentru a apăra și a descuraja orice agresiune sau amenințare de agresiune împotriva oricărui membru NATO ”, a declarat generalul locotenent Fernando de la Cruz Caravaca, comandantul Centrului de operațiuni aeriene combinate (CAOC) Torrejón. „Oferă siguranță și securitate a spațiului aerian 24/7 în toate țările membre, utilizând sisteme de comandă și control aerian, sisteme de supraveghere și control aerian și aeronave de reacție rapidă.”
Forțele Aeriene Regale Canadiene vor securizaspatiului aerian român
În timpul acestei misiuni, detașamentul de la Forțele Aeriene Regale Canadiene, format din aproximativ 135 de personal și șase avioane de vânătoare CF-188 Hornet, va ajuta la securizarea spatiului aerian peste România. Vor lucra alături de Forțele Aeriene Române F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR până în decembrie 2020. În plus față de misiunile de zbor ale Poliției Aeriene NATO controlate de CAOC Torrejón, vor întreprinde și pregătire combinată cu alți aliați de pe malul Mării Negre.
Sprijinul continuu al Canadei subliniază legătura transatlantică dintre aliați
Deplasarea va oferi, de asemenea, forțelor aeriene aliate posibilitatea de a îmbunătăți interoperabilitatea și de a spori capacitățile, demonstrând în același timp hotărârea NATO de a-și proteja interesele în regiunea Mării Negre. Sprijinul continuu al Canadei, prin desfășurarea lor în Europa, subliniază legătura transatlantică dintre aliați.
În calitate de furnizor de forță de lungă durată pentru misiunea îmbunătățită de poliție aeriană din România, aceasta este a cincea oară când Canada a contribuit la misiunea NATO în urma desfășurării în 2014, 2016, 2017 și 2018. În 2020, ei pot construi cu succes pe cei deja puternici, a stabilit relații cu România și alți aliați NATO și ajută la susținerea stabilității regionale.