Prima pagină » Diverse » Gestul făcut de fostul premier din Samoa, pentru ca noul prim-ministru să nu poată depune jurământul. „Acum mi se pare că suntem conduşi de mafie”

Gestul făcut de fostul premier din Samoa, pentru ca noul prim-ministru să nu poată depune jurământul. „Acum mi se pare că suntem conduşi de mafie”

Gestul făcut de fostul premier din Samoa, pentru ca noul prim-ministru să nu poată depune jurământul. „Acum mi se pare că suntem conduşi de mafie”

Premierul ales din Samoa, Fiame Naomi Matafa, prima femeie în respectiva funcție din acest stat, a fost împiedicată să depună jurământul în Parlament, după ce fostul premier, Tuilaepa Sailele Malelegawi, a refuzat să cedeze puterea, în ciuda pierderii alegerilor, în luna aprilie.

Malelegawi, care a condus Samoa timp de 22 de ani, a refuzat să renunţe la putere, deşi instanţele au confirmat victoria lui Matafa la alegerile de luna trecută și efectiv a încuiat, la propriu, clădirea Parlamentului, scrie The Guardian. Acesta conduce guvernul interimar care ar fi trebuit să asigure tranziția către noua putere.

Deputaţii din partidul condus de Fiame Naomi Matafa au convocat o ceremonie ad-hoc de depunere a jurământului în faţa Parlamentului. Astfel, Fiame Naomi Matafa a ţinut ceremonia de depunere a jurământului într-un cort din Grădinile Parlamentului.

Fiame Naomi Matafa, premierul ales al statului Samoa (FOTO – captură video Youtube)

 

Ceremonia a avut loc fără şeful statului, judecătorul şef sau membrii partidului condus de Malelegawi.

După ce Matafa şi alţi parlamentari au ţinut ceremonia de depunere a jurământului în faţa Parlamentului, șeful guvernului interimar, Tuilaepa Sailele Malelegawi a catalogat acţiunile prim-ministrului ales drept „trădare şi cea mai înaltă formă de conduită ilegală”.

„Am avut aproape 60 de ani de suveranitate. Acum mi se pare că suntem conduşi de mafie”, a mai precizat el.

De asemenea, procuratura generală a declarat că ceremonia a fost una „neconstituţională”.

Samoa şi-a câştigat independenţa în 1962, după aproape 50 de ani ca protectorat al Noii Zeelande, scrie Digi 24.


Citește și:

Teritoriul unde coronavirusul nu a ajuns niciodată, dar unii rezidenți nu pot ajunge acasă

14 țări fără niciun caz de coronavirus. Care este secretul statelor „iertate” de pandemie

SINGURELE ţări din lume în care nu au fost raportate cazuri de coronavirus. Semne de intrebare în ceea ce privește situația Coreei de Nord


 

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele