Gabriel Țuțu, „un manager extrem de motivat și proactiv, cu 10 ani de experiență în SRI”. Cum arată CV-ul profesional al directorului Romarm, reținut de DNA, în speța achizițiilor făcute în pandemie

Publicat: 30 01. 2023, 19:20
Actualizat: 31 01. 2023, 07:03

Gabriel Țuțu, reținut de DNA, alături de Victor Piţurcă, într-un dosar privind achiziţiile realizate în timpul pandemiei, este directorul general al Romarm – principalul furnizor de tehnică de apărare din România – de la sfârșitul lui 2019. Referințele din CV-acestuia arată un traseu profesional stufos, cu experiență și locuri de muncă în domenii diverse de activitate. Pe site-ul Romarm, Gabriel Țuțu este descris ca fiind „un manager extrem de motivat și proactiv, cu 10 ani de experiență în Serviciul Român de Informații și 5 ani de securitate comercială.”

Reamintim că șeful Romarm a fost reținut pentru abuz în serviciu, trafic de influență și fals intelectual, în timp ce fostul selecționer Victor Pițurcă a fost reținut pentru cumpărare de influență.

Mai exact, este vorba despre contracte pentru livrarea unor utilaje neconforme de producere a măştilor care au prejudiciat ROMARM cu peste 8,6 milioane de lei, dar și despre măşti neconforme pentru MApN. Până la clarificarea situaţiei, conducerea ROMARM va fi asigurată de directorul economic.

Potrivit comunicatului DNA, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a lui Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA,” în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual, și a unei persoane fizice, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.”

De la Poliția Galați la Serviciul Român de Informații

  • Gabriel Țuțu a absolvit Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr“, apoi a lucrat ca agent de poliție în Galați până în anul 1998, atunci când începe cursurile Facultății de Drept a Universității Danubius din Galați.
  • În ultimul an de studiu preia conducerea pazei la combinatul siderurgic Arcelor Mittal Steel Galați, iar între 2002-2004 urmează un program de master la „Academia Națională de Informații Mihai Viteazul.”
  • Din 2003 până în 2011 lucrează în cadrul SRI, unde ajunge să conducă Departamentul de Combatere a amenințărilor cibernetice la adresa securității naționale.
  • De la SRI ajunge șef-departament juridic la Ministerul Comunicațiilor, trecând apoi și prin Consiliul de Administrație al Loteriei Române.

Ce îl recomandă, potrivit descrierii de pe site-ul Romarm,  pe Gabriel Țuțu

„Un manager extrem de motivat și proactiv, cu o experiență solidă în domeniul sistemelor de securitate și siguranță a informației. Nivelul ridicat de integritate și sprijinul oferit echipei definesc un comportament de leader cu rezultate dovedite în poziția de manager.

10 ani de experiență în Serviciul Român de Informații și 5 ani de securitate comercială, timp în care au fost menținute colaborări prolifice cu mai multe  agenții guvernamentale, diplomatice și de informații. Abilități excelente de management și leadership, cu o experiență dovedită în securitatea și gestionarea riscurilor în medii dificile și cu risc ridicat. Experiență în managementul companiilor de stat și a instituțiilor guvernamentale”, se preciezează în  descrierea făcută pe site-ul romarm.ro.

Potrivit ultimei declarații de avere din iunie 2022, pentru anul fiscal 2021, Gabriel Țuțu a încasat de la Compania Națională Romarm suma de 194.448 de lei, adică aproximativ 40.000 euro pe an.

În declarația de interese, acesta menționează calitatea de acționar la Infoprimus Global Security SRL și Inforimus Reserch SRL București, precum și pe cea de asociat la Al Fayoum Business SRL și la Infoprimus Global Security LTD.

Ce acuzații aduc procurorii DNA în speța afacerilor derulate în pandemie

„În pandemie, în perioada 19 martie 2020 -16 septembrie 2021, Țuțu, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică ce vizau cumpărarea a 7 utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului). Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii”, Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare, dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens. Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.”

Ministerul Economiei, prima reacție după arestarea directorului Romarm

Ministerul Economiei a transmis, luni seară, referitor la reţinerea de către DNA a directorului ROMARM, Gabriel Ţuţu, că instituţia nu comentează ”faptele ce servesc unei anchete penale în desfăşurare”. Conducerea interimară a ROMARM va fi asigurată de directorul economic, până la clarificarea situaţiei, a transmis ministerul.

”Având în vedere informaţiile apărute astăzi în mass-media, referitoare la audierea şi reţinerea de către DNA a directorului general ROMARM, Gabriel Ţuţu, vă transmitem faptul că Ministerul Economiei, respectiv conducerea autorităţii centrale, îşi rezervă dreptul de a nu comenta faptele ce servesc unei anchete penale în desfăşurare. Până la clarificarea situaţiei de fapt, conducerea interimară a ROMARM va fi asigurată de directorul economic”, sunt precizările făcute de Ministerul Economiei în acest context.

Romarm S.A., compania aflată sub autoritatea Ministerului Economiei

Reamintim că Romarm S.A. este principalul producător şi exportator direct de produse militare din România, principalul furnizor de echipament militar, muniţie şi servicii de întreţinere din România.

Compania Naţională ROMARM S.A. a fost înfiinţată în anul 2000 prin fuziunea celor mai importante fabrici ale Industriei Româneşti de Apărare, fiind principalul furnizor de echipament militar, muniţie şi servicii de întreţinere din România. Companoa este o societate de tip holding cu capital 100% românesc, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei.

Potrivit informațiilor news.ro, „la nivelul ROMARM se aplică prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 109/2011, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, care stipulează că autorităţile publice tutelare nu pot interveni în activitatea de administrare şi conducere a întreprinderii publice.

Competenţa luării deciziilor de administrare şi a deciziilor de conducere a întreprinderii publice şi răspunderea, în condiţiile legii, pentru efectele acestora revine consiliului de administraţie şi directorilor, dacă le-au fost delegate atribuţiile de conducere, sau, după caz, consiliului de supraveghere şi directoratului.”

 

CITEȘTE ȘI:

BREAKING NEWS. Victor Pițurcă și directorul ROMARM, reținuți de DNA într-un dosar ce vizează achiziția de măști de către MApN în perioada pandemiei / Ginerele fostului selecționer, surprins în timp ce intră în DNA cu o geantă (FOTO-VIDEO)