GALERIE FOTO – „15 sau 20 de ani” sunt necesari pentru a restaura Catedrala Notre Dame
Catedrala Notre Dame, arsă și esplanada acesteia ar putea rămâne un șantier pentru încă „15 sau 20 de ani”.
Rectorul Patrick Chauvet a vorbit pentru The Associated Press, după ceremoniile de Vinerea Mare, inclusiv venerarea „Coroanei de Spini” la baza liturgică temporară a Notre Dame, biserica din apropiere Saint-Germain l’Auxerrois.
El a spus că va mai dura pentru a restaurarea Catedralei Notre Dame.
„Pot garanta că mai este de lucru!”
În zilele care au urmat incendiului din 15 aprilie 2019, care a cuprins bijuteria gotică a Parisului, președintele francez Emmanuel Macron a stabilit un termen de cinci ani pentru restaurare pentru 2024, când Parisul va găzdui olimpiadele de vară.
Ministrul francez al Culturii, Franck Riester, a declarat, în 2019, că nu poate promite că restaurarea Catedralei Notre-Dame va fi terminată în cinci ani, acest termen fiind doar „o ambiție” a președintelui țării, Emmanuel Macron, informează Euronews
Cu toate acestea, arhitectul șef al Catedralei Notre-Dame, Philippe Villeneuve, a declarat că restaurarea edificiului în cinci ani este posibilă dacă se va menține ritmul muncii din ultimele luni.
Fostul arhitect șef de la catedrala Notre Dame despre reconstrucție
Fostul arhitect șef al catedralei Notre Dame de Paris, Bernard Fonquernie, era sceptic în privința reconstrucției șarpantei, distrusă de incendiul din martie, în cinci ani, așa cum a cerut președintele Emmanuel Macron, spunând că, din păcate, politicienii nu știu ce se întâmplă pe șantier.
Oficialii francezi au respins rapid declarația lui Macron, recunoscând că nu este realist să se finalizeze enormul proiect până atunci.
Pe 11 mai, Adunarea Națională a Franței a adoptat un proiect de lege referitor la restaurarea Catedralei Notre-Dame în cinci ani, un termen considerat de unii experți „ambițios”. Experții au estimat că restaurarea ar urma să coste între 600 și 700 de milioane de euro.
Lucrările planificate includ remodelarea esplanadei catedralei, care înainte de incendiu era vizitată în fiecare an de 20 de milioane de turiști.