Prima pagină » Diverse » GÂNDUL LIVE. Atenție ce cârnați și burgeri cumpărați! Decizie privind produsele pentru vegetarieni sau vegani – VIDEO

GÂNDUL LIVE. Atenție ce cârnați și burgeri cumpărați! Decizie privind produsele pentru vegetarieni sau vegani – VIDEO

Parlamentul European vrea ca produsele vegetale să nu mai fie etichetate drept friptură sau cârnați. Decizia vine odată cu creșterea pe piață a alternativelor vegane, dar și a înlocuitorilor care imită aspectul și gustul cărnii adevărate. Totodată fermierii sunt de părere că folosirea denumirilor legate de carne îi încurcă pe consumatori, mai ales în condițiile în care oamenii nu citesc etichetele. În urmă cu trei ani au fost deja interzise expresiile precum lapte de soia și brânză vegană pe motiv că termenii precum lapte, brânză, unt sau smântână nu pot fi utilizate pentru produse care nu sunt într-adevăr lactate.

Actrița Ioana Ginghină a renunțat la carne și consumă doar produse vegetale, dar gătește preparate din carne pentru partener.

„Producătorii de carne sunt supărați că le-au scăzut, în ultimii cinci ani, cu 73 la sută vânzările ceea ce m-am bucurat foarte tare. Eu fiind o vegetariană nesupărată pe carnivori”, spune actrița.

„Carne vegetală.. noi consumăm carne animală, nu vegetală. Vă dați seama cum e.. este plină de proteine.. cum e? Noi consumăm carne vegetală? Începem să tocăm vinete de mâine?”, spune un vânzător de produse din carne.

„Asta e și un mod de a ne educa să citim etichetele”

De partea cealaltă a baricadei, producătorii de carne și produse din carne sunt revoltați și nu sunt deloc de acord cu faptul că alimentele vegetale, care nu conțin carne, sunt încadrate în aceeași categorie pe rafturile din magazine. Ei susțin că asta creează confuzie în rândul consumatorilor.

„Dacă stai să te gândești logic, carnea nu este vegetală. Vegetalul vine de la legume, asta este, deci nu există așa ceva. Adică carnea este carne, vegetalul este vegetal”, spune un producător.

Mulți consumatori recunosc că s-au păcălit de multe ori din cauza denumirii trecute pe ambalaj.

Cei care se confruntă direct cu această problemă sunt vegetarienii și veganii. Actrița Ioana Ginghină a renunțat și ea la carne și consumă doar produse vegetale.

„Nu mai vor să se numească cârnați sau burger s-au toate chestiile astea.. să le inventeze cu totul și cu totul alte nume. Asta e și un mod de a ne educa să citim etichetele pentru că mie mi se pare că asta este o mare, mare problemă, la noi. Nu știu dacă la noi, românii, dar la noi oamenii în general. La oamenii pe care eu îi cunosc, cu care am eu contact, că nu citim etichetele”, spune Ioana Ginghină.

„O decizie de tip ultra reglementare”

„Sigur că pot deruta consumatorul aceste denumiri, dar vor deruta doar consumatorul neinformat. Orice consumator ar trebui să citească etichetele cu atenție, să observe ingredientele sigur că pe etichete ar trebui să scrie și în mod normal scrie că acela este un produs exclusiv vegetal sau de post, sau vegan sau vegetarian”, a explicat nutriționistul Cristi Mărgărit.

„Este o decizie de tip ultra reglementare și de fapt cred că investiția și efortul ar trebui depuse către educarea publicului”, a spus nustriționistul.

„Trebuie să informeze cumpărătorul, cred că trebuie să informeze așa bănuiesc”, spune un consumator.

Cele mai „misterioase” produse ar fi conservele, sucuri sau lactate care nu au nicio informaţie despre conţinutul alimentului sau în cel mai rău caz informaţia trecută pe ambalaj este incorectă.

Potrivit Asociației Vegetarienilor din România, aproape 5 la sută din populație a renunțat la carne.

(Autor: Ana Maria Gagea)

Autor