Politologul cristian Pîrvulescu a vorbit la GÂNDUL LIVE despre acordul dintre MAI-BOR, responsabilitatea președintelui României și despre fractura dintre acesta și PNL, binecunoscută în urmă cu câțiva ani. De asemenea,subliniază faptul că Ordonanța Militară nu se respectă, că ”un acord nu poate să înlocuiască o Ordonanță Militară”. Politologul spune că ”obligația unei instituții este de a sfătui în mod înțelept credincioșii pentru a le asigura supraviețuirea”, demonstrat în Vatican, un stat teocratic. Pîrvulescu concluzionează și spune că ”purtătorul de cuvânt al BOR încerca să instrumentalizeze acest conflict pentru a câștigă”
Politologul Cristian Pîrvulescu spune că între președintele Iohannis și PNL apare o fractură, ”pe care o cunoșteam în urmă cu câțiva ani, când Ludovic Orban era ales președinte al partidului, dar care se estompase”
„Mediul științific spune că orice încălcare a izolării riscă să accelereze epidemia. (…) Semnificația presedintelui Iohannis trebuie înțeleasă din această perspectiva. Președintele are o responsabilitate. Dacă numărul va crește, nu BOR va fi tras la răspundere, ci clasa politică, președintele, pentru că și-a asumat gestionarea crizei. Este și o formă de protecție politică, dar ceea ce a punctat cel mai mult este apărarea dreptului la viață. Din punctul acesta de vedere, BOR a fost un spectator, intervenția a fost directă la politicieni, domnul Vela și-a asumat un rol. Nu a iesit foarte bine, pentru că a trebuit să facă un pas înapoi, nu și-a dat demisia, și constatăm că între președintele Iohannis și PNL apare o fractură, pe care o cunoșteam în urmă cu câțiva ani, când Ludovic Orban era ales președinte al partidului, dar care se estompase”.
Politologul spune că o demisie la nivelul conducerii MAI nu se va produce, ”prim-ministrul l-a protejat pe Vela. Președintele nu va putea să critice vocal foarte mult Guvernul, pentru că cu Guvernul administrează situația de urgență”
„Câtă vreme prim-ministrul l-a protejat pe domnul Vela și și-a asumat politic această situație, mi-e greu să cred că o demisie se va produce. Domnul Iohannis este într-o situație complicată, nu are alternativă la acest guvern. Este un guvern minoritar, acceptat din cauza epidemiei și controlat de către Parlament. Președintele nu va putea să critice vocal foarte mult Guvernul, pentru că Guvernul administrează situația de urgență. Acesta este palierul politic.”
Politologul critica acțiunile Guvernului și faptul ca nu se repectă Ordonanța Militară
„Unul din paliere este cel al drepturilor omului. Întrebarea esențială este: legile se aplică unitar sau doar pentru unii cetățeni?
În practică, un acord nu poate să înlocuiască o ordonanță militară, o ordonanță militară nu poate fi modificată decât printr-o altă ordonanță militară, cum s-a întâmplat până acum. Un acord între o persoană, ministrul Vela și BOR, prin reprezentanții săi, nu poate, în niciun fel, să exceadă cadrul legal. Asta e o problema.
Deși, s-a cerut foarte clar ca să se respecte distanțarea fizică, în urmă acordului de aseară, ajungem în următoarea situație: există 1643 lăcășuri de culte ortodoxe în România, potrivit site-ului basilica.ro, site al BOR. Conform acordului, 5 voluntari și reprezentanții fiecărei bisericii să se deplaseze prin țară, minim 6 persoane, 100.000 de oameni se vor deplasa pentru a aduce Lumina. Alături de aceștia, vor există polițiști, pentru că articolul 6 din acord vorbește despre poliția care va distribui Lumina în spitalele unde nu există preoți, și pe altă parte, articolul 7 spune că reprezentanții MAI vor asigura securitatea. Vorbim cu siguranță de 120.000 de persoane sau mai mult care vor fi mobilizați. Nu se respectă Ordonanță Militară”.
Cristian Pîrvulescu evidențiază că celelate culte ințeleg rolul cetățenilor într-un stat democratic. De asemenea, spune că ”purtătorul de cuvânt al BOR încerca să instrumentalizeze acest conflict pentru a câștigă”
„Nu există niciun meci între BOR și președintele României. Celelate culte religioase au înțeles că trebuie să respecte legea și au înțeles că nu trebuie să ceară niciun fel de derogare de la lege este o dovadă a înțelegerii pe care îl au cetățenii într-un stat democratic. Problema este la limbajul al unor înalte fete bisericești. Purtătorul de cuvânt încerca să instrumentalizeze acest conflict pentru a câștigă. Vorbea despre ideologi anticrestini și despre caracterul creștin al românilor. Nimeni nu punea în discuție caracterul creștin. Ceea ce se punea în discuție era o problema de sănătate publică. Această carantină există încă din secolul al 17-lea. Nu este o noutate”.
La Vatican, desi este un stat teocratic, s-a respectat distanțarea și fizică și a fost o invitație la respectarea legilor statului italian. Obligația unei instituții este de a sfătui în mod înțelept credincioșii pentru a le asigura supraviețuirea
„In urmă cu o săptămână, la Vatican, care este un stat teocratic, s-a respectat distanțarea și fizică și a fost o invitație la respectarea legilor statului italian. Situația este mult mai gravă decât în Romania. Obligația unei instituții este de a sfătui în mod înțelept credincioșii pentru a le asigura supraviețuirea, nu a susține idei absurde. Până și în Grecia, unde există călugări fanatici, Biserica Ortodoxă a înțeles responsabilitatea pe care o are. Nu cred că România nu a înțeles, cred că sunt persoane care încearcă să speculeze acest conflict, pe fundalul înfrângerilor de la referendumul pentru familie din 2018”.