GHID. OMS a stabilit șase criterii pentru țările care iau în calcul ridicarea restricțiilor impuse populației. ”Coborârea este mult mai lentă ”

Publicat: 14 04. 2020, 14:29

Restricțiile impuse pe timpul pandemiei de coronavirus trebuie ridicate treptat, a anunțat şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, care îi avertizează pe liderii lumii că ”drumul de coborâre este mult mai lent decât cel de urcare”, atunci când vine vorba de curba epidemică.

În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit șase criterii destinate să ghideze țările care au depășit ”platoul pandemiei” și iau în calcul ridicarea restricțiilor impuse populației, scrie Business Insider.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS: ”Coborârea este mult mai lentă. Aceasta înseamnă că măsurile restrictive trebuie ridicate lent și controlat. Nu se poate întâmpla dintr-o dată”.

Prin urmare, OMS a stabilit șase criterii care vor ajuta țările să ia această decizie:

1. Transmiterea este controlată;

2. Sistemul de sănătate are capacitatea de a testa, izola și trata fiecare caz în parte, precum și de a urmări fiecare contact;

3. Riscurile aparițiilor unor focare sunt reduse la minimum în spații speciale precum unitățile sanitare sau casele de îngrijire medicală;

4. Există măsuri de prevenție la locurile de muncă, școli și alte locuri esențiale pentru populație;

5. Riscul apariției unor cazuri de COVID-19 din afara țării poate fi gestionat;

6. Comunitățile sunt complet educate, angajate și împuternicite să se adapteze la noua normă.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS: Fiecare țară trebuie să implementeze un set cuprinzător de măsuri pentru a încetini transmisia COVID-19 și pentru a salva vieți cu scopul de a ajunge la un nivel cât mai scăzut și chiar de a stopa răspândirea coronavirusului. Țările trebuie să găsească un echilibru între măsurile care privesc mortalitatea cauzată de COVID-19 și de alte boli, și impactul socio-economic al acestora”.

Șeful OMS a precizat că realizarea unui vaccin „sigur şi eficient” este necesară pentru a opri complet transmiterea COVID-19, care a făcut până în prezent aproximativ 115.000 de morţi pe plan mondial. Asta în timp ce numărul celor infectați cu coronavirus se apropie vertiginos de pragul de două milioane, în întreaga lume, cele mai multe cazuri fiind depistate în SUA.