Gregoire Verdeaux, PMI, despre reducerea ratei fumatului: „Răspunsul e să le oferim alternative mai puțin dăunătoare la continuarea fumatului”
This browser does not support the video element.
Philip Morris International (PMI) a găzduit cea de-a șaptea ediție Technovation la Cube, centrul de cercetare și dezvoltare al PMI din Neuchâtel, Elveția, ocazie cu care presa a putut interacționa cu liderii, experții și oamenii de știință din cadrul companiei.
Într-un interviu pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”, Gregoire Verdeaux, Senior Vice President External Affairs, Philip Morris International, ne-a vorbit despre conceptul de „harm reduction”, exemplul țărilor care au adoptat politici privind reducerea riscurilor asociate fumatului, dar și despre abordarea Organizației Mondiale a Sănătății și a altor autorități de reglementare, care, pe de o parte dorește să reducă rata fumatului, dar pe de altă parte continuă să se opună nu doar fumatului, ci și produselor fără fum.
Întrebat care sunt cele mai eficiente măsuri privind controlul fumatului, Gregoire Verdeaux a spus pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” că „Ne uităm la o imagine foarte stabilă când vine vorba de politicile de controlul al fumatului. România este un exemplu bun aici, pentru că încă aveți un segment mare de populație adultă care fumează, peste 30%. Ceea ce este foarte mare. În plus însă, pe lângă măsurile tradiționale (de control) precum prevenția, care presupune că le spui oamenilor că nu ar trebui să se apuce de fumat și renunțarea, ceea ce înseamnă să le spui că ar trebui să se lase de fumat, ceea ce este foarte bine iar aceste măsuri ar trebui să continue… ce mai este de făcut? Ce altceva mai putem face pentru a rezolva problema acestui număr de fumători mai ales dacă nu scade? Iar răspunsul este să le oferim alternative mai puțin nocive. Cu aceste produse, expunerea utilizatorului la substanțe nocive este mai mică; și avem rezultate bune în România pe care le-am obținut în doar câțiva ani, așa că putem spera că această abordare va da roade”.
Dacă în trecut Organizația Mondială a Sănătății se opunea fumatului și cerea dezvoltarea unor alternative pentru a putea reduce rata fumatului, în prezent, OMS și alte autorități de reglementare continuă să se opună nu doar fumatului, ci și produselor fără fum care au fost dovedite științific ca fiind o alternativă mai bună la continuarea fumatului.
„Din fericire, aveți guverne care îmbrățișează alternativele mai puțin nocive în detrimentul țigărilor. Din nou, numeroase țări din Europa au luat această atitudine. Am văzut acest lucru întâmplându-se în Noua Zeelandă, Filipine, iar ceea ce sperăm este să avem o discuție pragmatică, pentru că ne putem încânta cu vorbe precum „Oamenii ar trebui să renunțe la fumat”, însă dacă nu renunță, ba chiar mai rău, dacă se duc pe piața neagră pentru că taxele sunt prea mari, atunci este foarte greu să îi mai aduci înapoi la un produs reglementat și legal. Și acesta este dialogul pe care vrem să-l avem cu OMS, în baza experienței pe care au avut-o numeroase guverne și autorități de reglementare. Sperăm ca, la un moment dat, birocrația să se mai reducă”, a explicat Gregoire Verdeaux, Senior Vice President External Affairs, Philip Morris International.
Articol susținut de Philip Morris International.