Grupul de Comunicare Strategică anunţă că intenţionează să raporteze separat rezultatele pacienţii cu simptome de coronavirus care vor face teste rapide la unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor
Ordinul ministrului sănătăţii, Nelu Tătaru, prevede ca persoanele care ajung la spital cu simptome specifice ale infecției cu SARS-CoV-2 să facă teste rapide în unităţile de primiri urgenţe. Astfel, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că intenţionează ca rezultatele acestor teste să fie raportate separat.
Intenționăm să le raportăm separat, însă încă nu avem certitudinea la acest moment. Trebuie să știți că testele antigen sunt realizate în cazul persoanelor simptomatice și sunt dublate, în fiecare caz, de teste RT-PCR (conform ordinului MS).
Ce mai prevede Ordinul aprobat astăzi de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru:
- Conform documentului, pacientul pozitiv SARS-COV-2 nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 zile de la vindecare, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă. Dacă retestarea totusi se petrece, un rezultat pozitiv în perioada de 90 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o nouă infecție, cu exceptia persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvolta simptomatologie clar sugestivă.
- Până la confirmarea infecției cu o boală infectocontagioasă, persoanele care prezintă semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, se izolează la domiciliu sau la o altă locaţie aleasă de aceasta. În acest caz, persoanele aflate în această situatie, au obligația de a contacta și informa medicul de familie despre ipoteza în care se află, inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze. Medicul de familie are obligația luării în evidență și monitorizării stării de sănătate a persoanelor respective şi transmite direcției de sănătate publică fișa de monitorizare a persoanei izolate pe baza Fișei de monitorizare.
Unitățile de Primiri Urgențe vor avea teste rapide începând cu săptămâna viitoare
Premierul Ludovic Orban anunţă că autorităţile din România şi-au propus să cumpere un milion de teste rapide antigen, din categoria celor recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Orban explică faptul că sunt diferenţe semnificative între testele rapide care circulau la debutul pandemiei şi care aveau rate ridicate de eroare şi cele pe care le recomandă acum OMS.
Premierul Ludovic Orban a transmis că aceste teste trebuie folosite şi în şcoli, grădiniţe, căminele de bătrâni. „Acestea ar trebui să le folosim nu numai în UPU, ci în şcoli, grădiniţe, când apar cazuri simptomatice, eventual, în căminele de vârstnici, căminele cu persoane cu dizabilităţi, în general unde sunt riscuri majore, pentru a-i putea diagnostica, evident, pe simptomatici, nu pe asimptomatici”, a spus Orban.