Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat majorarea salariului minim pe economie la 3700 de lei, începând cu 1 iulie 2024. Această creștere de 400 de lei, împreună cu majorarea sumei neimpozitate din salariul minim de la 200 la 300 de lei, reprezintă un pas decisiv spre introducerea salariului minim european în România.
Cea mai așteptată decizie de azi este creșterea salariului minim de la 3300 la 3700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați din România. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
Guvernul mai informează că această decizie a fost luată în urma consultărilor cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor, și este considerată un pas important către implementarea salariului minim european de la 1 ianuarie. Cu această majorare, salariul minim net ajunge la aproximativ 450 de euro, echilibrând astfel diferența dintre salariul minim și salariul mediu, care a depășit deja 1000 de euro lunar.
Astfel facem un pas important pentru a ne apropia de nivelul cerut de Directiva privind salariul minim european. Ministerul Muncii și partenerii sociali lucrează deja la mecanismul care va introduce salariul minim european în România până în noiembrie. Formula stabilită va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii, a mai spus prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Potrivit informațiilor venite de la Guvern, introducerea salariului minim european înseamnă introducerea unei formule de calcul pe baza căreia se va decide valoarea salariului minim. Acesta va fi calculat în funcție de mai mulți indicatori prognozați, iar la nivel orientativ va fi 50% din câștigul mediu.
Prin introducerea acestui mecanism de calcul al salariului minim există multiple beneficii pentru economia României.
În primul rând reducerea inegalității salariale, dar și creșterea veniturilor românilor, mai ales a celor care sunt plătiți cu salariul minim. În plus, ar putea stimula consumul intern și creșterea puterii de cumpărare. Avantaje ar fi și pentru antreprenori care ar avea parte de predictibilitate atunci când vine vorba de majorarea salariilor în companii care, de cele mai multe ori, sunt strâns legate de salariul minim, anunță social-democraților.
În ultimii 8 ani, salariul minim a crescut de aproape 3 ori. Dacă în 2016 salariul minim era de 1.250 de lei, din 2017, o dată cu instalarea Guvernului PSD, salariul minim a ajuns la 1.450 de lei și a crescut cu constant, ajungând la 3.300 de lei. Dacă ultima majorare a fost de 10%, acum Guvernul condus de Marcel Ciolacu majorează salariul minim cu peste 12%.
PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.
Partidul Social Democrat – Alianta PSD-PNL CMF 41240002
CITEȘTE ȘI: