GUVERNUL TURC. Muzeu sau moschee? Turcia dezbate statutul iconic al Catedralei Sfânta Sofia
În existența sa de peste 1.400 de ani, maiestuoasa structură cu cupole din Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul a servit drept catedrala principală a Imperiului Bizantin, o moschee sub Imperiul Otoman și un muzeu din Turcia modernă, atrăgând milioane de turiști în fiecare an.
Muzeu sau moschee?
Clădirea a 6-a se află acum în centrul unei dezbateri aprinse între grupurile naționaliste, conservatoare și religioase, care presează pentru a fi restructurată din nou într-o moschee și cei care cred că site-ul Patrimoniului Mondial UNESCO ar trebui să rămână un muzeu, subliniind statutul Istanbului ca punte între continente și culturi.
Mustafa Kemal Ataturk a transformat structura istorică într-un muzeu, printr-o decizie din 1934 a Consiliului de Miniștri
Joi, Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă a țării Turcia, începe examinarea unei cereri de către un grup dedicat restructurării Catedralei Sfânta Sofia într-o moschee. Aceștia apasă să anuleze o decizie din 1934 a Consiliului de Miniștri, condusă de fondatorul secular al Turciei, Mustafa Kemal Ataturk, care a transformat structura istorică într-un muzeu. O decizie ar putea veni, joi, sau în termen de două săptămâni, a informat Agenția de stat Anadolu.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a vorbit anterior despre schimbarea statutului lui Hagia Sophia într-o moschee
Președintele Recep Tayyip Erdogan, care conduce un partid orientat către Islam, a vorbit anterior despre schimbarea statutului Catedralei Sfânta Sofia într-o moschee, dar a spus că guvernul său va aștepta decizia Consiliului de Stat.
Analiștii consideră că Erdogan – un lider populist și polarizant, care în aproape două decenii în funcție a acuzat în mod frecvent elitele laice ale Turciei pentru problemele țării – folosește dezbaterea cu privire la Catedrala Sfânta Sofia pentru a-și consolida baza conservatoare și pentru a distrage atenția de la problemele economice substanțiale ale Turciei.
„Aceasta nu este doar o dezbatere despre o clădire. Ataturk a stabilit Catedrala Sfânta Sofia ca muzeu pentru a sublinia viziunea sa de secularizare a Turciei. Și aproape 100 de ani mai târziu, Erdogan încearcă să facă invers. ”
Soner Cagaptay, analist turc pentru Institutul Washington
„(Erdogan) simte presiunea diminuării sprijinului popular și, prin urmare, dorește să utilizeze probleme care speră să-și remobilizeze baza de dreapta în jurul subiectelor nativiste, populiste, anti-elitiste”, a spus Cagaptay, autorul cărții „Imperiul lui Erdogan. “
Departamentul de Stat al SUA a cerut Turciei să mențină catedrala Sfânta Sofia ca muzeu și să nu-i schimbe statutul în moschee.
Statele Unite văd schimbarea statutului catedralei ca pe o „diminuare a moștenirii acestei clădiri remarcabile și a capacității sale de neegalat – atât de rară în lumea modernă – de a servi umanitatea ca o punte, de care e atât de multă nevoie, între tradiții și culturi de credință diferită”, potrivit Departamentului de Stat al SUA.