HOTĂRÂRE. CNCD a adoptat trei decizii prin care a sancționat discriminarea pe criterii etnice a unor elevi de etnie romă

HOTĂRÂRE. CNCD a adoptat trei decizii prin care a sancționat discriminarea pe criterii etnice a unor elevi de etnie romă
Publicat: 17/06/2020, 13:18
Actualizat: 18/06/2020, 16:27

Colegiul director al CNCD a adoptat  în ședința din data de 17 iunie 2020 trei decizii prin care a sancționat discriminare pe criterii etnice, realizate de autoritățile locale, respectiv de primarul din Petrăchioaia și șoferul microbuzului școlar după ce o elevă romă a fost dată jos din vehicul și i s-a interzis să-l folosească timp de o lună;  în sistemul educațional s-a efectuat segregarea elevilor de etnie romă de directorul școlii la nivelul claselor a V-a în școala din Dăgâța, județul Iași; un consilier local din municipiul Călărași a făcut afirmațiile privind caracteristicile etniei rome făcute în mod repetat.

Primarul din comuna Petrăchioaia și-a apărat angajatul în actul discriminării, ba mai mult a aplicat același tratament

Primarul din Petrăchioaia și șoferul microbuzului școlar au fost amendați de Consiliul Național pentru Combaterea discriminării după ce o elevă romă a fost dată jos din vehicul și i s-a interzis să-l folosească timp de o lună.

​Colegiul director al CNCD a decis în unanimitate că decizia șoferului de a da jos o elevă de etnie romă din microbuzul școlar, respectiv decizia primarului din comuna Petrăchioaia de a interzice elevei să mai utilizeze microbuzul școlar timp de 30 zile, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate.

Anul trecut în octombrie, primarul din comuna Petrăchioaia, județul Ilfov, a fost acuzat că i-a interzis unei eleve de 13 ani să urce în microbuzul școlar, după ce copila ar fi trântit ușa vehiculului, iar șoferul i s-ar fi adresat acesteia spunându-i „cioară” și „țigancă jegoasă”.

Profesoara Cristina Tunegaru, de la o școală din Petrăchioaia, județul Ilfov, a povestit, pe Facebook, întregul incident, fiind de părere că, în loc să aplaneze conflictul, primarul comunei i-a interzis fetiței accesul în microbuzul școlar.

„O fetiță din clasa mea nu mai are voie să se urce în microbuzul școlar (…). I-a interzis primarul. Atenție, o fetiță de 13 ani, din clasa a VII-a, vine la școală singură când toți ceilalți copii urcă în microbuze. Situația e cel puțin revoltătoare. Joi (săptămâna trecută – n.r.), la urcarea în microbuzul școlar, fata a trântit ușa la închidere, iar șoferul primăriei a decis că cea mai bună lecție pe care i-o poate da e să-i arunce injurii rasiale ca , și să o dea jos. Familia, pe bună dreptate, a apelat la ajutorul 112 pentru a se apăra de un evident abuz. Reacția părinților a supărat mult și, în loc să-și asume responsabilitatea pentru situația generată de angajatul său, primarul comunei, Mihai Dobre, a hotărât că fetița nu mai are voie să se urce în microbuzul școlar, plătit din bani publici. Pentru că nu acceptă când un părinte își apără drepturile”, a scris profesoara.ă>

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor din data de 17 iunie 2020, a adoptat următoarea hotărâre:

Decizia șoferului de a da jos o elevă de etnie romă din microbuzul școlar, respectiv decizia primarului din comuna Petrăchioaia de a interzice elevei să mai utilizeze microbuzul școlar timp de 30 zile, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1), art 10 litera g și h, art. 11 alin (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

Primarul a fost amendat cu 3.000 de lei, iar șoferul cu 1.000 de lei.

CNCD a amendat Inspectoratul Şcolar Iaşi şi directorul şcolii din Dăgâţa pentru segregarea elevilor de clasa a V-a

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis, în şedinţa de miercuri, amendarea cu 4.000 de lei a Inspectoratului Şcolar Iaşi şi cu 2.000 de lei a directorului şcolii din Dăgâţa, judeţul Iaşi, pentru segregarea elevilor de clasa a V-a.

”Segregarea elevilor de etnie romă la nivelul claselor a V-a în şcoala din Dăgâţa, judeţul Iaşi, reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate. Faţă de directorul şcolii s-a constatat incidenţa art. 2 alin. (1), art 11 alin (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată, iar faţă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi s-a constatat incidenţa art. 2 alin. (4), art 11 alin (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”, a transmis, miercuri, CNCD.

Sursa citată a precizat că s-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale de 2.000 lei directorului şcolii şi 4.000 lei Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

”Colegiul director recomandă elaborarea unui plan de desegregare şcolară în judeţul Iaşi”, a mai transmis instituţia, hotărâre fiind adoptată cu unanimitate de voturi.

Asociaţiile pentru protecţia romilor au sesizat, în repetate rânduri, cazuri de segregare la unităţi şcolare din judeţul Iaşi.

Segregarea copiilor romi este larg răspândită în școlile din Europa, unde prejudecățile împotriva minorității etnice sunt perseverente. Cercetările Agenției UE pentru Drepturi Fundamentale din 2014 au constatat că segregarea elevilor romir în învățământul mainstream a fost afectată între 33 și 58%  în  Republica Cehă, Ungaria, Slovacia și Grecia. Cu toate acestea, hotărârile judecătorești naționale maghiare, încă din 1997, au constatat că segregarea educațională era inegală.

Accesul la educație este vital pentru integrarea și mobilitatea socială a copiilor romi. Conform ONU, aproximativ 1% dintre romi intră în învățământul superior în Europa.

CNCD a amendat consilier local din municipiul Călăraşi din cauza unor afirmații adresate unei persoane de etnie romă în mod repetat

Tot miercuri, CNCD a apreciat că „afirmaţiile privind caracteristicile etniei rome făcute în mod repetat de un consilier local din municipiul Călăraşi reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate”. În acest sens, a fost aplicată amenda contravenţională de 2.000 de lei.

”Afirmațiile privind caracteristicile etniei rome făcute în mod repetat de un consilier local din municipiul Călărași reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”.

Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar