Huawei a comunicat Comisiei Europene că state membre, precum Polonia și România, caută „să-i excludă accesul pe baza unor criterii părtinitoare”: „Huawei se opune acestor propuneri legislative care sunt contrare principiilor fundamentale ale UE”

Huawei a comunicat Comisiei Europene că state membre, precum Polonia și România, caută „să-i excludă accesul pe baza unor criterii părtinitoare”: „Huawei se opune acestor propuneri legislative care sunt contrare principiilor fundamentale ale UE”
Huawei a comunicat Comisiei Europene că state membre, precum Polonia și România, caută „să-i excludă accesul pe baza unor criterii părtinitoare”: „Huawei se opune acestor propuneri legislative care sunt contrare principiilor fundamentale ale UE”. Foto: YouTube
Publicat: 02/11/2020, 21:34

Gigantul chinez al telecomunicațiilor Huawei le-a spus parlamentarilor europeni că Varșovia și București riscă să încalce legislația UE cu noile reguli de securitate 5G, oferind o privire asupra posibilelor bătălii judiciare cu privire la noile politici de securitate a telecomunicațiilor

Regulile naționale de securitate 5G „se bazează pe mai multe încălcări ale legislației UE”, a declarat compania chineză Comisiei Europene.

Într-o scrisoare trimisă șefei competiției UE, Margrethe Vestager, în 11 septembrie, firma chineză a declarat că a propus reguli de securitate 5G în Polonia și România – două țări care au adoptat o abordare ascunsă a tehnologiei chineze în ultimul an – „se bazează pe mai multe încălcări ale Legislația UE.

Compania a urmărit, de asemenea, „declarațiile comune” bilaterale pe care Varșovia și București le-au semnat cu administrația SUA.

Suveranitatea tehnologică a Europei ar putea fi pusă la îndoială de legislațiile naționale

Orice provocare juridică a legislației naționale de securitate 5G în Europa ar fi un caz de testare pentru nașterea „suveranității tehnologice” a Europei, noțiunea că Europa ar trebui să fie autonomă în sectorul digital și să nu se bazeze pe companii sau guverne străine. Într-o serie de inițiative legislative, parlamentarii UE merg pe o linie fină între reducerea dependenței Europei de jucătorii străini, cum ar fi Huawei și furnizorii de cloud din SUA, și evitarea interdicțiilor discriminatorii asupra companiilor străine care ar încălca politicile UE și internaționale de piață deschisă.

În scrisoarea sa, obținută de POLITICO printr-o cerere de acces la documente, Huawei a susținut că Polonia și România caută „să excludă furnizorii pe baza unor criterii părtinitoare și ambigue care vizează anumiți furnizori 5G din cauza originii geografice a acestora”.

„Huawei se opune acestor propuneri legislative care sunt contrare principiilor fundamentale ale UE”, a scris compania. România impune legi privind telecomunicațiile care încalcă normele la nivelul UE.

Polonia și România, care sunt în curs de adoptare a noilor norme de securitate 5G, ar încălca tratatele UE și principiile de securitate juridică și predictibilitate, a susținut compania Huawei. De asemenea, aceștia privează Huawei de dreptul de a face apel la decizii și organizează licitații de spectru împotriva normelor UE de telecomunicații, a spus acesta.

Comisia Europeană coordonează implementarea noilor reguli de securitate 5G în întregul bloc comunitar. Deși nu trebuie să împiedice țările să ia măsuri de securitate națională, poate interveni dacă guvernele impun legi privind telecomunicațiile care încalcă normele la nivelul UE.

Huawei a contestat anterior deciziile autorităților de reglementare americane care au blocat-o de pe piața americană, dar până acum nu a reușit în încercările sale de a revoca aceste decizii în instanță.

În Europa, compania s-a jucat în mare măsură frumos cu guvernele naționale, în speranța de a elimina interdicțiile dure, dar a văzut încă restricțiile de piață crescând în ultimele luni.

Guvernele precum Franța, Danemarca, Olanda, Belgia și altele au luat măsuri de anvergură pentru a reduce prezența Huawei în rețelele 5G. Suedia a impus chiar și o interdicție totală pentru părți mari ale rețelelor sale. Acțiunile țărilor urmează un proces la nivel european pentru consolidarea securității 5G, cu măsurile recomandate în „setul de instrumente” al UE convenit la începutul anului 2020.

În timp ce Huawei a construit un dosar legal împotriva măsurilor excesive, Comisia a respins îngrijorarea cu privire la măsurile  care încalcă legislația UE.

„UE a adoptat o abordare obiectivă și bazată pe riscuri a securității cibernetice 5G”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, adăugând că țările UE s-au angajat să adopte „decizii obiective și bazate pe risc” și „măsuri proporționale, care sunt legal solide”.

Planul UE permite țărilor să impună reguli prin legislația europeană în domeniul telecomunicațiilor, legea UE privind securitatea cibernetică în infrastructurile critice și sistemele de certificare a securității cibernetice, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei.

„Aceste măsuri sunt nediscriminatorii în sensul că nu vizează niciun anumit furnizor sau țară”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Țările europene s-au bazat pe o mare parte a noilor măsuri de securitate 5G pe ideea de a-i elimina pe „furnizorii cu risc ridicat”. Dar s-au îndepărtat de a numi Huawei și rivalul său chinez, ZTE, drept ținte ale legislației lor și au evitat să menționeze China în mod explicit în observațiile publice – în mare parte din cauza îngrijorărilor cu privire la repercusiunile legale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar