Identificarea cu ușurință a unor forme sau imagini este un semn al inteligenței vizuale sau spațiale, adică una dintre multiplele forme de inteligență identificate, care a combătut conceptul inițial de coeficient de inteligență.
Un nou test IQ le dă bătaie de cap internauților de pretutindeni.
Gândul îți propune, în acest moment, un test viral de iluzie optică: Găsește imaginea „ascunsă” în imaginea de mai sus!
Și, pentru a veni în ajutor, îți mai dăm niște detalii. Privește cu atenție imaginea de mai jos și găsește animalul ascuns în ea.
Și dacă nici acum nu ți-ai dat seama, nu te mai lăsăm să aștepți.
Teoria coeficientului de inteligență – IQ, de la termen „Intelligenzquotient”, inventat de psihologul german Wilhelm Stern, a fost completată de teoria propusă de dr. Howard Gardner referitoare la inteligenţele multiple.
Profesor la Universitatea Harvard, Gardner a criticat noţiunea tradiţională de inteligenţă bazată pe IQ.
Potrivit specialiștilor în psihoterapie care detaliază această teorie, persoanele care au inteligență vizuală și spaţială dezvoltată îşi pot imagina, pot inţelege şi pot reprezenta vizual cu mai multă uşurinţă concepte geometrice şi spaţiale.
Acest tip de inteligenţă poate fi descoperit în diferite forme, de la un simţ al direcţiei dezvoltat, până la o coordonare foarte buna a mişcărilor şi memorie vizuală deosebită. Astfel, pentru a exersa aceste calităţi, se începe de la rezolvarea unor puzzle-uri, labirinturi şi modelarea plastilinei pâna la construirea unor machete. Exerciţiile de imaginaţie, prin vizualizarea mentala tridimensionala a unor obiecte sau clădiri ajută la dezvoltarea acestui tip de inteligenţă, potrivit specialiștilor citați.
Printre cele mai cunoscute tipuri de teste se numără cele prin care se solicită identificarea unei imagini în interiorul alteia sau a unei imagini potrivite.
IQ-ul, prescurtare de la coeficient de inteligență, măsoară capacitatea de raționament a unei persoane. Pe scurt, ar trebui să evalueze cât de bine poate cineva să folosească informațiile și logica pentru a răspunde la întrebări sau pentru a face predicții.
Testele IQ încep să evalueze acest lucru prin măsurarea memoriei pe termen scurt și lung. De asemenea, măsoară cât de bine pot oamenii să rezolve puzzle-uri și să-și amintească informațiile pe care le-au auzit, dar și cât de repede de întâmplă acest lucru.
Testele IQ există de mai bine de un secol. Acestea au fost create inițial în Franța, pentru a ajuta la identificarea elevilor care aveau nevoie de ajutor suplimentar la școală. Ulterior, Guvernul SUA a folosit versiuni modificate ale acestor teste în timpul Primului Război Mondial. Liderii forțelor armate știau că, dacă oameni necalificați vor intra în luptă, acest lucru ar putea fi periculos. Așa că au folosit testele pentru a ajuta la găsirea candidaților calificați.