GÂNDUL vă prezintă astăzi o iluzie optică foarte interesantă și care vă poate spune câte ceva despre modul în care creierul dumneavoastră percepe lumea.
O nouă cercetare a analizat reacțiile corpului uman la această iluzie optică în care o „pată” neagră pare să se extindă chiar în fața ochilor cuiva, potrivit New York Times.
Aceste tipuri de imagini statice oferă o perspectivă asupra modului în care creierul uman percepe lumea înconjurătoare, potrivit unui studiu recent publicat în Frontiers in Human Neuroscience.
Psihologii au arătat această imagine unui grup de 50 de bărbați și femei cu vedere normală. S-a constatat că, cu cât reacția unui participant este mai puternică la fotografie, cu atât pupilele lor s-au dilatat mai mult.
„Nu există niciun motiv în sine ca pupila să se dilate în această situație, pentru că nimic nu se schimbă”, a declarat Bruno Laeng, autor al studiului și profesor de psihologie la Universitatea din Oslo. „Dar ceva clar s-a schimbat în interiorul minții lor”, adaugă el.
Conceptul este că veți vedea în cele din urmă ovalul negru preluând întreaga imagine, dar 14% din participanți nu au făcut-o, fie din cauza experiențelor lor trecute, fie văd imaginea doar în două dimensiuni.
IQ-ul, prescurtare de la coeficient de inteligență, măsoară capacitatea de raționament a unei persoane. Pe scurt, ar trebui să evalueze cât de bine poate cineva să folosească informațiile și logica pentru a răspunde la întrebări sau pentru a face predicții. Testele IQ încep să evalueze acest lucru prin măsurarea memoriei pe termen scurt și lung. De asemenea, măsoară cât de bine pot oamenii să rezolve puzzle-uri și să-și amintească informațiile pe care le-au auzit, dar și cât de repede de întâmplă acest lucru. Iată un test prin care îți poți verifica IQ-ul.
Testele IQ există de mai bine de un secol. Acestea au fost create inițial în Franța, pentru a ajuta la identificarea elevilor care aveau nevoie de ajutor suplimentar la școală.
Ulterior, guvernul SUA a folosit versiuni modificate ale acestor teste în timpul Primului Război Mondial. Liderii forțelor armate știau că dacă oameni necalificați vor intra în luptă acest lucru ar putea fi periculos. Așa că au folosit testele pentru a ajuta la găsirea candidaților calificați. Armata continuă să facă acest lucru chiar și în ziua de astăzi.
Testele IQ au multe scopuri diferite, notează Joel Schneider. Este psiholog la Universitatea de Stat din Illinois. Unele teste de IQ au fost concepute pentru a evalua copiii la anumite vârste. Unele sunt pentru adulți.