Filmări rare au arătat oamenii de știință care efectuează lucrări de cercetare la un laborator de virus Wuhan, în timp ce șeful echipei a afirmat că „nu există nicio modalitate” în care noul coronavirus să aibă are originea într-un laborator.
Institutul de Virologie din Wuhan, care păstrează mai mult de 1.500 de tulpini de viruși mortali, a devenit centrul controversei pe fondul crizei globale, transmite Dailymail.co.uk.
Teoriile susțin că virusul a fost scurs de la unitate, care este singurul laborator din China cu cel mai ridicat nivel de biosiguranță de P4.
Laboratorul de 34 de milioane de lire este afiliat Academiei Chineze de Științe. Acesta a fost finalizat în 2015 și deschis oficial în 2018.
În clip, un cercetător, numit Zhang Huajun, demonstrează modul în care el și un coleg au îmbrăcat două straturi de costume de protecție și au trecut cinci camere etanșe înainte de a intra în partea centrală a laboratorului.
Cercetătorul Zhang a spus că clădirea a fost proiectată astfel încât aerul să poată curge doar în laborator din exterior, și nu invers, pentru a preveni scurgerile.
China a insistat că OMS nu a găsit nicio dovadă că noul coronavirus a fost creat de om.
Dr. Yuan Zhiming, șeful adjunct al Institutului de Virologie din Wuhan, a revenit la acuzații într-un interviu cu mass-media de stat în weekend.
„Nu are cum să vină acest virus de la noi”, a spus dr. Yuan pentru CGTN.
Dr Yuan a spus că un coronavirus artificial ar fi dincolo de inteligența umană, deoarece a respins afirmațiile că virusul a fost conceput artificial.
„Unii oameni de știință cred că pentru a sintetiza un virus este nevoie de inteligență sau volum de muncă extraordinar, așa că nu am crezut niciodată că noi, oamenii, avem capacitățile de a crea un astfel de virus”, a explicat el.
Dr Yuan a atribuit teoriile faptului că institutul și laboratorul P4 se află în Wuhan, așa că „oamenii nu se pot abține să facă asociații care cred că sunt de înțeles”.
Dar el a criticat oamenii care „încearcă în mod deliberat să inducă în eroare oamenii”. El a acuzat senatorul american Tom Cotton și Washington Post pentru promovarea unor astfel de revendicări.
„Nu au dovezi sau cunoștințe. Aceasta se bazează în totalitate pe speculații ”, a denunțat el.
Deși oamenii de știință cred că virusul a sărit la oameni de la animale sălbatice vândute ca alimente pe o piață la aproximativ 10 mile de laborator, teoreticienii conspirației promovează presupuneri diferite.
Shi Zhengli, director adjunct la institut, a declarat presei în februarie că „a garantat cu propria sa viață” că focarul nu are legătură cu laboratorul.
De asemenea, institutul a respins rapoartele care l-au numit pe Huang Yanling, cercetător la Institutul de Virologie, ca „pacient zero” – prima persoană infectată.
„Pot să vă spun cu siguranță că niciunul dintre studenții noștri, pensionarii sau niciunul din personalul nostru nu a fost infectat”, a spus dr. Yuan.
Serviciile de informații americane au lansat o investigație la scară largă în laborator, susținând că oamenii de știință de acolo au permis scăparea coronavirusului nou, ca parte a unui experiment afectat, ceea ce duce la o pandemie globală.
Surse au declarat vineri Fox News că analiștii americani vor prezenta concluziile lor „în termenul apropiat” președintelui Trump, care se va confrunta apoi cu ajutoarele pentru a determina cum să răspundă China pentru pandemie.
Surse de informații americane au declarat pentru Fox News că analiștii de la Washington au exclus teoria că coronavirusul a fost conceput de oamenii de știință chinezi drept bioweapon.
Experții remarcă faptul că cartografierea genomului a virusului indică faptul că nu au existat modificări genetice ale acestuia.
Surse americane au declarat pentru Fox News că aceștia consideră că „pacientul zero” a fost infectat cu coronavirus, deoarece a fost studiat în laborator.
Se crede că persoana infectată a răspândit virusul în oraș și mai departe.
Deși originea exactă a virusului rămâne necunoscută, consensul științific larg este de părere că SARS-CoV-2 provine din lilieci.
COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, a ucis peste 165.000 de oameni și a infectat peste 2,4 milioane în toată lumea de când a început pandemia la Wuhan în decembrie.