Prima pagină » Diverse » Imperiul Mării și hegemonia SUA | Istoricul Alexandru Cristian: ”În opoziție cu Imperiul Terestru coagulat în jurul Rusiei și Chinei”

Imperiul Mării și hegemonia SUA | Istoricul Alexandru Cristian: ”În opoziție cu Imperiul Terestru coagulat în jurul Rusiei și Chinei”

Imperiul Mării și hegemonia SUA | Istoricul Alexandru Cristian: ”În opoziție cu Imperiul Terestru coagulat în jurul Rusiei și Chinei”
Foto - Profimedia Images

În ultimii ani au existat ample discuții referitoare la destinul Statelor Unite ale Americii. Reflecțiile au fost și mai aprinse, după ce Federația Rusă a invadat Ucraina, în data de 24 februarie 2022.  De ce toate aceste discuții?

Istoricul Alexandru Cristian a declarat, pentru Gândul, că o primă explicație ar fi ”schimbarea status quo-ului european prin invazia rusă”.

În același timp, a doua cauză este reprezentată de profilarea unei ”alianțe împotriva naturii geopolitice” dintre Federația Rusă și Republica Populară Chineză.

Am denumit recent Statele Unite ale Americii ca o putere înțeleaptă, Brainy Power. În opinia mea, aceste discuții se vor acutiza odată cu împlinirea a 250 de ani de la nașterea Republicii Americane, iar data de 4 iulie 2026 va reprezenta acest punct de cotitură. Acest an va însemna decizia istorică pe care o vor lua Statele Unite ale Americii pentru viitorul acestora.

Discuțiile au fost accelerate și de conflictele interne, în Statele Unite ale Americii, care sunt generate de acest an pre-electoral, dar și de tensiunile care sunt născute din clivajele apărute în perioada pandemică și post-pandemică, scandalul Pentagon Leaks, dar și alte disensiuni interne.

Tensiuni care sunt normale într-o democrație veche cum este cea americană. Statele Unite ale Americii trebuie să-și prezerve hegemonia la nivel global pentru că altfel sunt în pericol să-și piardă rolul predominant în istoria lumii, rol pe care l-au avut de aproximativ o jumătate de secol încoace”, explică istoricul Alexandru Cristian.

Stabilizarea hegemoniei va avea loc când în istorie va apărea ceea ce eu am denumit Imperiul Mării, un grup de state format din Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Canada, Australia, Noua Zeelandă ca și  nucleu de state fondatoare la care se vor alătura alte state. În opinia mea Polonia și țara noastră vor fi doi piloni importanți în acest viitor construct. Piloni care se vor opune încercării grupului euro-asiatic de a domina bătrânul continent.

Alexandru Cristian

”Marea întrebare, poziția Indiei și a Braziliei în acest context”

Acest Imperiu al Mării, mai spune istoricul Alexandru Cristian, bazat pe putere maritimă și pe control al marilor rute oceanice, ”va fi în opoziție cu Imperiul Terestru sau Euro-asiatic coagulat în jurul Federației Ruse și al Republicii Populare Chineze”, la care se vor alătura și alte state.

”Observăm deja discuțiile despre grupul de state BRICS. Marea întrebare va fi poziția Indiei și a Braziliei în acest context. În această bătălie pentru hegemonie nu vor putea sta deoparte și să privească scena Istoriei. Lansez aici o prognoză și anume că Republica Federativă Brazilia se va alătura Imperiului Terestru, iar India se va alătura Imperiului Mării. Prima datorită socialismului prezent în istoria Braziliei, a doua prin legăturile culturale cu Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord dezvoltate în decenii.

Ca orice mare imperiu cele două imperii care se vor coagula în următorii ani vor avea patru mari metropole, metropole cu o vocație politică nu neapărat economică. Imperiul Mării va avea ca metropole politice Washington D.C. și Londra, iar Imperiul Terestru Moscova și Beijing. La ele se vor alătura mari orașe cu un mare potențiale economic, New York, Los Angeles, Shanghai.

Istoria ne va arăta dacă se vor întâmpla aceste predicții geopolitice, dar ultimele evenimente, aprofundarea formatului AUKUS, grupul de state BRICS, apropiere sino-rusă, parteneriatele strategice aprofundate ale Statelor Unite ale Americii și ale Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord ne fac să credem că aceste două blocuri geopolitice se vor coagula în următorii ani”, încheie istoricul Alexandru Cristian.


Citește și:

Scandal pe Aeroportul Otopeni | Zeci de pasageri WIZZ AIR nu au mai putut urca la bord: ”Mi-am luat și oul să ciocnesc în avion, n-am apucat să urc”

Alexei Navalnîi, din penitenciarul de maximă siguranță IK-6 Melekhovo: ”Ei bine, MOARTE, unde este IADUL, unde este victoria ta?”

Marius Balo, românul întemnițat 8 ani în China, după PELERINAJUL de 2.922 km: ”Nu știu cum să îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru fiecare felie de pâine”

Culisele operațiunii ”LUMINA SFÂNTĂ” | Cine este omul de afaceri român care pune la dispoziția Patriarhiei, anual, un avion Bombardier Challenger 350

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: ”Mormântul gol al lui HRISTOS s-a umplut mai întâi cu Lumină, apoi cu credința oamenilor în Învierea Sa”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele