Prima pagină » Diverse » Importanţa dresajului canin

Importanţa dresajului canin

Importanţa dresajului canin
Importanţa dresajului canin

Atunci când în familia ta există un patruped, este obligatoriu ca acesta să se supună unor reguli şi să aibă abilitatea de a răspunde comenzilor.

Doar astfel, atât câinele, cât şi membri familiei îşi pot desfăşura activităţile împreună, şi doar în acest mod controlul exercitat asupra câinelui are capacitatea de a-i conferi siguranţă şi confort.

Dresajul canin

Dresajul canin presupune antrenarea unui câine în vederea dobândirii unor abilităţi noi, precum şi pentru a modifica anumite comportamente nefolositoare şi chiar dăunătoare. Dresajul nu este o procedură foarte complicată, mai cu seamă că patrupezii sunt mereu dornici de a învăţa lucruri noi, curioşi şi deschişi unei comunicări foarte bune cu omul. Cu toate acestea, pentru ca rezultatele să apară, ar trebui respectate câteva reguli esenţiale, evident dinamica generală a antrenării şi instruirii unui câine fiind dictată şi de caracteristicile exemplarului. În acelaşi timp, rezultatul va fi influenţat şi de vârstă, starea de sănătate a câinelui, precum şi de istoric. Mult mai uşor se va dresa un pui de câine, faţă de un câine matur care a petrecut o parte din viaţă într-un adăpost şi manifestă o serie de traume şi temeri. Indiferent de exemplar şi de condiţia câinelui, dresajul este esenţial în obţinerea de noi abilităţi, în stabilirea unui program, cât şi în corectarea anumitor manifestări greşite, periculoase, deranjante sau nefolositoare.

Când se începe dresajul

Conform recomandărilor specialiştilor şi medicilor veterinari, instruirea unui câine poate începe în jurul vârstei de opt săptămâni, aceasta fiind şi perioada în care, de obicei, puiuţii de câine sunt scoşi din cuibul lor şi pleacă în casa stăpânului care i-a ales. În această etapă, dresajul va începe în interior, sistemul lor imunitar nepermiţându-le încă să iasă în mediul exterior şi să interacţioneze cu alte animale. Dresajul de început reprezintă noţiuni de bază, prin care puiul de câine va învăţa ce are voie să facă şi ce nu.

Este foarte important ca stăpânul să acţioneze cu multă răbdare şi să fie constant în tehnicile aplicate, precum şi în comenzile pe care le foloseşte. Cheia succesului în dresajul unui pui de câine, o reprezintă recompensele. În funcţie de ceea ce poate primi ca hrană în funcţie de vârstă, micuţul va primi biscuiţei şi gustări. Este o perioadă în care câinii sunt foarte agitaţi şi energici, astfel că este posibil ca perioada de instructaj interior să fie destul de lungă.

Important este ca patrupedul să înţeleagă regulile de bază şi să le accepte. Astfel, un pui de câine va pricepe care este locul de dormit, unde îşi face nevoile, unde mănâncă sau unde nu are voie să se urce şi ce nu are voie să ronţăie.

Prima ieşire şi continuarea dresajului

Prima ieşire afară cu puiul de câine reprezintă o experienţă foarte solicitantă, atât pentru patruped, cât şi pentru stăpân. Oricât de instruit ar fi el în interior, este posibil ca mediul exterior să îl copleşească, fiind expus zgomotelor, aglomeraţiei şi contactului cu un mediu nou. Prima ieşire se va face în apropierea casei, într-o zonă liniştită. Câinele va fi purtat obligatoriu în lesă, alegându-se din modelele de lese pentru caini varianta potrivită lui. Deja se aplică astfel prima lecţie de dresaj în exterior, câinele deprinzându-se cu lesa.

Durata primei ieşiri afară va fi scurtă, tocmai pentru a nu expune câinele unei experienţe traumatizante, în cazul în care se sperie de noul mediu. În foarte scurt timp se va acomoda cu ieşirile, fiind nerăbdător să meargă la plimbare. Pentru ca aceste plimbări să fie sigure şi benefice, dresajul trebuie să continue. Câinele trebuie să înveţe să meargă la pas, să nu tragă în lesă, să aştepte, să se reîntoarcă la stăpân atunci când este lăsat liber, dar şi să îşi controleze comportamentul atunci când intră în contact cu alţi câini.

În continuare, câinele va fi recompensat, la fel ca şi în perioada de început. Dacă ştie că va primi ceea ce îi place, va executa comenzile rapid. Este foarte important să se respecte ritmul de acumulare a noilor informaţii, din acest motiv, nu se vor învăţa mai multe comenzi odată. Cu răbdare, stăpânul va insista pe o comandă până când va fi bine stăpânită şi executată corect de către patruped.

Ajutorul specialiştilor în dresaj canin

Fiecare câine are trăsăturile sale, astfel că există şi posibilitatea de a nu putea fi dresat cu uşurinţă. Sunt exemplare care cu greu vor accepta mersul în lesă, sunt altele care trag în lesă, astfel încât stăpânii ajung să se plimbe pe unde vor câinii, aşa cum sunt şi patrupezi care odată lăsaţi liberi, se mai întorc la stăpân doar atunci când vor ei, când s-au săturat de joacă. Un alt context foarte solicitant pentru stăpânii de câini, este cel în care patrupezii devin foarte agresivi la vederea altui animal.

Astfel ei pot isca o adevărată bătaie sau pot ţâşni într-o goană periculoasă după o pisică. Sunt contexte solicitante şi periculoase, în faţa cărora stăpânii se pot recunoaşte înfrânţi, astfel că ajutorul unui dresor este esenţial în corectarea comportamentului câinelui. Dresorul va acţiona asupra comportamentului prin tehnici simple dar ferme, alegând iniţial un mediul cunoscut şi confortabil pentru câine, urmând a-l instrui ulterior şi într-un mediu nou, tocmai pentru a-i sesiza reacţia la stres şi la nou.

Este indicat ca stăpânul să fie de faţă pe durata şedinţelor de dresaj, învăţând cum trebuie dată o comandă, cât de ferm să fie şi cum trebuie să acţioneze în cazul în care câinele nu reacţionează bine. Dresorul va fi astfel de folos în cazul unui câine foarte energic şi greu de stăpânit, stăpânul primind ajutorul necesar în instruirea şi dresarea prietenului său patruped.