În februarie 2015, într-o școală din România, copiii învață la lumânare. Cine este omul care le aduce lumina

Publicat: 12 02. 2015, 13:06
Actualizat: 19 04. 2015, 16:31

This browser does not support the video element.

Două dintre ultimele trei școli neelectrificate din România au fost dotate în urmă cu o săptămână cu panouri fotovoltaice și cu calculatoare. Nu de către Guvernul României, ci de către o organizație neguvernamentală, Free Miorița, condusă de Iulian Angheluță, cel care și-a propus să aducă, la propriu, lumină pentru România. Datorită lui și voluntarilor, copiii care învață în școlile din Cruhla, Suceava și Poienile de sub Munte, Maramureș pot învăța la lumina becului și nu la lumânare.

Ultima școală va fi cea de la Dobraia, Caraș-Severin, și va fi dotată până în martie, promite inițiatorul proiectului Lumină pentru România. Angheluță, a cărui poveste ați citit-o în Gândul, a făcut în a doua jumătate a anului trecut turul României pe bicicletă pentru a găsi localități neelectrificate. A străbătut peste 9.000 de km în șa, însoțit – pe o bună bucată a traseului – de un american. A adunat povești fabuloase ale unor români, care-și duc viața la lumina lumânării, și a adus panourile fotovoltaice alături de voluntari în sate neprinse în planul de electrificare național.

„Vreau să fac o hartă a luminii în România”, spune Angheluță, într-un interviu la Gândul LIVE.

Cu ai cui bani face Iulian Angheluță „electrificarea”, ce va face cu toate informațiile adunate pe teren și cum răspund autoritățile statului atunci când un român le cere ajutorul în beneficiul unei comunități locale, aflați urmărind interviul Gândul LIVE.