Echipa Consiliului Județean Ilfov, prin Centrul Județean Pentru Cultură Ilfov și împreună cu Primăria Orașului Măgurele și Asociația Monumente Renăscute, a restaurat un muzeu al tradițiilor, alături de voluntari. Casa Tradițională “Ilie Micu” a fost adusă din localitatea Frătești, Giurgiu și a fost relocată în orașul Măgurele, Ilfov. Inițiativa a făcut parte din proiectul autorităților județene destinat conservării și consolidării istoriei, a tradiției și a culturii, păstrarea patrimoniului național, promovând voluntariatul care unește comunitatea și creează legături trainice.
Sute de voluntari, printre care și copiii din cadrul DGASPC Ilfov (Centrele Săftica și Domnești), au participat la reconstrucția pereților casei vechi din 1932, care au fost reumpluți cu pământ și paie.
Pe vremuri, când o familie își construia casa, tot satul se aduna la clacă. Puneau mână cu mână și o ridicau cu toții în numai câteva zile. Așa arăta o comunitate. Astăzi, reclădim această tradiție. Este motivul pentru care i-am invitat și pe copiii din cadrul DGASPC, alături de voluntarii din Ilfov. Fiecare mână cu lut și paie va sta drept mărturie a efortului depus de voluntari pentru reclădirea Casei Tradiționale “Ilie Micu””, povestește președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma
Specialiștii spun că picturile și elementele de decor fac din această casă relocată în Ilfov un „Voroneț al caselor interbelice din Muntenia.” Este a doua casă tradițională relocată în Ilfov, după Casa Frusina din Corbeanca.