În prag de iarnă, timișorenii sunt lăsați, din nou, fără CĂLDURĂ și apă caldă

Publicat: 19 11. 2024, 15:13

În prag de iarnă, Timișoara se confruntă cu întreruperi frecvente de apă caldă și căldură. De la începutul lunii noiembrie, compania locală de termoficare Colterm a anunțat șapte astfel de întreruperi în diferite zone ale orașului, iar acest număr ar putea crește până la sfârșitul lunii.

Ultima întrerupere s-a produs, potrivit  comunicărilor oficiale ale Colterm, „în data de 18.11.2024, între orele 09:00 – 15:00, la punctul termic 22” și au fost afectați „consumatorii arondați străzilor Florimund Mercy, Oituz, P-ța I.C. Brătianu, P-ța Unirii, Paul Chinezu, Palanca, Augustin Pacha, Regimentul 5 Vânători, Matei Corvin, însumând un total de 26 branșamente.”

Motivul invocat de companie  este legat de defecțiunile tehnice apărute la rețeaua primară de termoficare a orașului. Din păcate, după finalizarea lucrărilor, anumite probleme pot persista.

„Poate apărea fenomenul de turbiditate pentru o scurtă perioadă de timp, astfel că recomandăm evitarea utilizării apei în scopuri menajere până la limpezirea acesteia”, se arată în comunicatul Colterm.

Compania nu și-a rezolvat problemele finaciare

Din anul 2021, Colterm se află în insolvență și Primăria Municipiului Timișoara a plătit, abia în luna februarie a acestui an, ultima tranşă a datoriei de peste 70 de milioane de lei a serviciului de termoficații către furnizorul E.ON.

Dar și așa, însă, compania nu și-a rezolvat problemele finaciare, este în continuare în insolvență și să se confruntă cu probleme majore legate de infrastructură. În lipsa unei alternative pentru încălzirea în sistem centralizat, mulți dintre timișoreni sunt nevoiți să recurgă la soluții improvizate și periculoase pentru a face față frigului din locuințe.

Tragedia produsă în urmă cu trei ani, când un bărbat a murit, iar fiica lui a fost găsită în stare gravă într-un apartament din Timișoara, este doar un exemplu. Deși racordați la Colterm, cei doi nu aveau căldură, se încălzeau frecvent cu ajutorul aragazului, iar în ziua tragediei focul a consumat oxigenul din cameră, ducând la asfixierea lor.

Tot atunci, spitale precum Maternitatea Bega sau Spitalul Municipal din Timișoara au fost nevoite să achiziționeze pături și saci de dormit pentru a face față frigului din interior.

Temperaturile scăzute din spitale, de sub 16 grade Celsius, au pus în pericol viețile nou-născuților, viețile  mamelor, dar și șansele la supraviețuire ale bolnavilor aflați deja într-o stare critică.


Citește și:

Când devine realitate CANALUL DUNĂRE-BUCUREȘTI, început de Ceaușescu și oprit în 1990. Marele proiect neterminat din comunism așteaptă acord de mediu

În ce stadiu sunt lucrările la Linia 5 de tramvai. Când s-ar putea închide șantierul

Petrecere cu mult ALCOOL și o cursă nebună prin Iași, la volanul mașinii. Cum s-a terminat „filmul” pentru un bărbat de 50 de ani

Iuliana s-a stins din viață, la numai 30 de ani, în ITALIA. Întreaga comunitate din Centallo, Piemont, îndurerată de dispariția româncei