Prima pagină » Diverse » În timp ce Merkel cere reformarea ONU, la a 75-a aniversare a organizației, președintele Xi a lansat o „lovitură” voalată către SUA

În timp ce Merkel cere reformarea ONU, la a 75-a aniversare a organizației, președintele Xi a lansat o „lovitură” voalată către SUA

În timp ce Merkel cere reformarea ONU, la a 75-a aniversare a organizației, președintele Xi a lansat o

Liderii mondiali s-au reunit practic pentru a marca 75 de ani de la Națiunile Unite. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că organizația are nevoie de o unitate mai mare.

Angela Merkel cere reformarea organizației

Cu ocazia aniversării a 75 de ani de la Națiunile Unite (ONU), cancelarul german Angela Merkel a cerut luni reforme ale organizației și o mai mare unitate între membrii săi.

„În cele din urmă, Organizația Națiunilor Unite poate fi la fel de bună pe cât membrii săi sunt uniți”, a declarat Merkel într-un mesaj video transmis luni seară la o ceremonie de aniversare.

„Prea des Consiliul de Securitate al ONU este blocat atunci când sunt necesare decizii clare”, a spus cancelarul, referindu-se la filiala ONU însărcinată cu asigurarea păcii și securității internaționale. „Avem nevoie de reformă”.

Interesele membrilor individuali împiedică în mod regulat organizația să își atingă obiectivele, a spus Merkel.

„Dar oricine crede că se poate înțelege mai bine pe cont propriu se înșală. Bunastarea noastră este împărtășită. La fel și suferința noastră”, a spus ea. „Suntem o lume.”

Liderul german a indicat pandemia globală de coronavirus ca un exemplu al unei probleme care trece frontierele naționale. Astfel de probleme necesită „comunicare și cooperare” la toate nivelurile, a spus ea.

Germania este dispusă să își facă partea pentru îmbunătățirea organizației, de exemplu prin extinderea Consiliului de Securitate al ONU, a spus Merkel, făcând referire la sugestiile anterioare pentru reforme la cel mai puternic organism al ONU.

Președintele francez Emmanuel Macron a făcut, de asemenea, remarci. „Casa noastră comună este în dezordine”, a spus el în adresa sa video. „Fundațiile sale sunt scobite. Zidurile sale sunt uneori crăpate de loviturile celor care l-au construit.”

Atât comentariile lui Merkel, cât și cele ale lui Macron par să fie îndreptate către președintele american Donald Trump și politica sa „America First”.

În propriul său discurs, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vorbit despre „un surplus de provocări multilaterale și o lipsă de soluții multilaterale”.

El a continuat: „Calamitatea climatică se conturează, biodiversitatea se prăbușește, sărăcia crește din nou, ura se răspândește, tensiunile geopolitice cresc … iar pandemia COVID-19 a dezvăluit fragilitățile lumii. Nu le putem aborda decât împreună”.

Guterres a lăudat succesul ONU de la înființarea sa în 1945. „Un al treilea război mondial, de care se temeau mulți, a fost evitat. Niciodată în istoria modernă nu am fost fără atâția ani de confruntare militară între marile puteri”, a spus șeful ONU.

Reforma ONU si a Consiliului de Securitate cu 15 membri

Mai mulți lideri au solicitat o reformă a ONU și, în special, a Consiliului de Securitate cu 15 membri, argumentând că este nedrept faptul că Statele Unite, Rusia, China, Franța și Marea Britanie sunt singurele puteri permanente care exercită veto.

„O structură a consiliului care lasă soarta a peste 7 miliarde de oameni la mila a cinci țări nu este nici corectă, nici durabilă”, a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Evenimentul special de o zi vine înaintea reuniunii anuale a liderilor mondiali la ONU, care începe marți (ora locală), fără prezidenți sau premieri prezenți fizic la New York.

ONU a fost fondată pe fondul ruinelor celui de-al doilea război mondial, având ca obiectiv principal realizarea păcii mondiale și liderii mondiali s-au reunit, practic, pentru a marca 75 de ani de la organizare.

Reprezentantul adjunct al SUA în fața ONU

Președintele SUA, Donald Trump, ar trebui să fie președintele primului stat membru care s-a adresat Adunării, dar în locul său a vorbit Cherith Norman Chalet, reprezentantul adjunct al SUA în fața ONU.

„Pentru administrația Trump”, a spus Chalet, „această aniversare este un moment important pentru a marca numeroasele succese ale Organizației Națiunilor Unite, dar pentru a face acest lucru cu ochii limpezi și o hotărâre reînnoită de a vedea acest important organism să-și îndeplinească scopul dorit”.

Între timp, tensiunile Washington-Beijing au continuat să se înăbușească în timp ce președintele Xi a lansat o lovitură  voalată către SUA într-o declarație pe care misiunea chineză la ONU a prezentat-o ​​în ajunul evenimentului de luni.

Președintele Xi a lansat o lovitură voalată către SUA

„Nicio țară nu are dreptul să domine afacerile globale, să controleze destinul altora sau să păstreze toate avantajele în dezvoltare”, se spune în declarație, aparent îndreptată către SUA, pe care le-a acuzat anterior de comportament provocator. „Chiar mai puțin ar trebui să li se permită să facă orice îi place și să fie hegemonul, agresorul sau șeful lumii. Unilateralismul este o fundătură”, a adăugat comunicatul.

China s-a descris ca fiind partener al multilateralismului, deoarece neglijarea președintelui SUA Donald Trump pentru cooperarea internațională a dus la renunțarea acordurilor globale ale Washingtonului la climă, Acordul Iranului și părăsirea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului și a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Retragerea SUA din OMS a venit după ce dl Trump a acuzat agenția că este o marionetă a Chinei, o afirmație pe care OMS a respins-o.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că „discordia crescândă” în comunitatea internațională a fost declanșată de unele țări care se amestecă în afacerile interne ale altor state și impun sancțiuni unilaterale – o săpătură voalată la Washington.

„Lumea s-a săturat să divizeze liniile, să împartă statele în ele și  noi. Lumea necesită asistență și cooperare multilaterală în creștere”, a spus el.

Relațiile tensionate dintre cele două superputeri ar putea reapărea marți pe măsură ce reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU începe marți.

ONU a luat ființă în octombrie 1945 – la scurt timp după predarea celui de-al doilea război mondial al Japoniei în teatrul din Pacific – când mai multe țări au ratificat Carta Organizației Națiunilor Unite prezentată la începutul acelui an. Prima adunare oficială a organizației a fost Adunarea Generală inaugurală, pe 10 ianuarie 1946.