Prizonierii fac parte din categoriile sociale complet neglijate în contextul pandemiei de COVID-19. Mai mult, situațiile par să devină mai alarmante în cazul statelor unde sistemul penitenciar suferă de supraaglomerare.
Potrivit datele furnizate de S.P.A.C.E I pentru perioada 2019 reflectă faptul că Belgia dispune de cel mai aglomerat sistem penitenciar. Acest lucru este similar și în prezent. Conform informațiilor furnizate de EuroNews, momentan, pentru a evita alte proteste violente din partea prizonierilor, guvernul belgian a eliberat aproximativ o mie de deținuți despre care s-a considerat că nu reprezintă o amenințare directă pentru public. Referitor la acest aspect, Gille Vanden Burre, membru al parlamentului belgian, a declarat: „Nu vom aștepta ca pandemia să ne ceară reducerea numărului de prizonieri. Închisoarea trebuie să fie ultima soluție pentru infracțiuni grave atunci când nu există o altă soluție”.
Doi prizonieri anonimi au vorbit cu EuroNews despre existența mai multor probleme la nivelul închisorilor belgiene, o parte dintre acestea privind în mod special igiena: „Începând cu 23 aprilie, mă spăl doar cu apă. A trebuit să-mi spăl propria celulă, singur, doar cu apă. Am curățat singur mizeria lăsată în urmă de prizonierul dinaintea mea. Ce pot să mai spun? Situația de aici este foarte gravă”. Cel de al doilea prizonier a continuat: „Ne aflăm cu toții în curte, în același timp. Ne trimit pe toți la dușuri în același timp. În afară de anularea vizitelor și activităților, de două luni nu s-a rezolvat nimic. Nu are sens!”.
O altă problemă ridicată asupra acestui subiect vine din partea unui reprezentant al ONG-ului francez, Genepi. Astfel, Céline Lefèvre spus în cadrul unui interviu EuroNews că personalul care vine și pleacă zilnic din închisoare ar putea infecta prizonierii, precum și prizonierii, la rândul lor, pot infecta personalul.