Prima pagină » Diverse » Incredibil! Naguma Medical nu poate livra cele 115 milioane de măști în două zile, dar amenință Ministerul Sănătății cu procese: ”Orice decizie unilaterală implică penalizări de 66 milioane RON”

Incredibil! Naguma Medical nu poate livra cele 115 milioane de măști în două zile, dar amenință Ministerul Sănătății cu procese: ”Orice decizie unilaterală implică penalizări de 66 milioane RON”

Incredibil! Naguma Medical nu poate livra cele 115 milioane de măști în două zile, dar amenință Ministerul Sănătății cu procese: ”Orice decizie unilaterală implică penalizări de 66 milioane RON”

GÂNDUL.RO anunța, ieri, că Nelu Tătaru – ministrul Sănătății – a acordat un termen de grație de două zile firmei de imobiliare Naguma Medical Supply, controversata câștigătoare a licitației organizate de Ministerul Sănătății pentru livrarea a 115 milioane de măști medicale către persoanele defavorizate din România.

Nelu Tătaru a precizat că, în cazul în care nu va fi livrată, în două zile, întreaga cantitate de măști stabilită prin contract, atunci Ministerul Sănătății va rezilia contractul cu Naguma Medical Supply. Numai că Naguma Medical reacționează ”la minut”, printr-un comunicat de presă și, mai mult – prin vocea lui Michael Topolinski, fondatorul companiei – amenință că va solicita despăgubiri în valoare de 66 milioane RON!

Potrivit informațiilor obținute de GÂNDUL.RO, Naguma Medical Supply a livrat în România – până pe data de 31 august, după ce a cerut o și o”păsuire”, fiindcă termenul stabilit în contract nu putea fi respectat – 30.800.000 de măști din cele 115 milioane promise.

Măștile medicale – a transmis Nelu Tătaru – au ajuns în 12 județe, iar următoarele două zile devin, astfel, CRUCIALE. Naguma Medical trebuie să livreze întreaga cantitate, însă diferența de la 30.800.000 și până la 115 milioane de măști este considerabilă.

”Avem livrate, până ieri, 30.800.000 de măști la 12 județe, ieri livrându-se în Botoșani, Harghita, Covasna și restul de măști pentru Ilfov, 600.000. Urmează ca în următoarele două zile, cum a stabilit Comisia de Licitație, să livreze toată marfa, astfel se reziliază contractul”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

”Dacă nu avem la acea dată toată cantitatea, trecem la al doilea din cei 11 care au semnat contractul-cadru. Promisiuni am avut de la toate firmele că își vor asuma la timp comanda, dar nu a fost așa. Dacă acele termene nu se respectă se reziliază acel contract, urmând ca firma care este pe a doua poziție să aducă măștile. Dacă nu, o să ajungem la a treia firmă”

Nelu Tătaru

Naguma Medical nu poate respecta contractul: ”Restul de măști, până la sfârșitul săptămânii viitoare”  

În urma declarațiilor făcute de Nelu Tătaru, simțind că ”gluma” se îngroașă, iar cale de mijloc nu mai există, Naguma Medical Supply a anunțat, printr-un comunicat de presă, că a livrat deja 50.000.000 de măști medicale, urmând ca, până la sfârșitul săptămânii viitoare, atenție! – să fie livrată întreaga cantitate prevăzută în contract.

Interesant este că reprezentanții Naguma Medical se referă la 103 milioane de măști, cu toate că mega-licitația organizată de Ministerul Sănătății stabilea o cantitate de 115 milioane de măști medicale. Naguma Medical nu se împiedică de niște cifre, în ultimă instanță, însă recunoaște, prin acest comunicat de presă, că nu își poate respecta angajamentele contractuale.

”Naguma Medical Supply, parte a grupului InteRo, a livrat deja aproape 50 de milioane de măști 3 PLY, ca parte a contractului semnat pe 11 august cu Ministerul Sănătății, urmând ca restul de 53 milioane de măști destinate românilor din categorii defavorizate să fie livrate până la finalul săptămânii viitoare”, se menționează în comunicatul de presă.

Michael Topolinski, fondatorul companiei Naguma: ”Nu am primit până acum nicio notificare oficială din partea Ministerului”

Fondatorul companiei Naguma Medical Supply, Michael Topolinski, spune că nu a primit nicio notificare oficială din partea Ministerului Sănătății, și s-a declarat absolut surprins de ceea ce a declarat Nelu Tătaru.

Potrivit lui Topolinski, reprezentanții Ministerului Sănătății nu au fost ”nemulțumiți”, până acum, de ”întârzierea livrărilor”, existând și o clauză specială care prevede ”o perioadă de grație de 15 zile de la primirea unei astfel de notificări înainte de rezilierea legitimă”. Fondatorul Naguma Medical Supply nu s-a ferit să amenințe Ministerul Sănătății că va cere despăgubiri de 66 milioane de RON în cazul în care contractul va fi reziliat.

„Deși nu am primit până acum nicio notificare oficială din partea Ministerului privind eventuale nemulțumiri privind întârzierea livrărilor, am fost surprinși de declarațiile recente ale Ministrului Nelu Tătaru care ar lua în calcul rezilierea contractului. Menționăm că avem în contact o clauză ce prevede o perioadă de grație de 15 zile de la primirea unei astfel de notificări înainte de rezilierea legitimă. Orice decizie unilaterală care ar implica nerespectarea acestei clauze implică penalizări de 66 milioane RON. Echipele noastre muncesc la foc continuu și garantăm că ne vom îndeplini obligațiile contractuale până la finalul săptămânii viitoare”, a declarat Michael Topolinski, fondatorul companiei, potrivit digi24.ro.   

Topolinski a dezvoltat numeroase afaceri în zona imobiliară, dar până acum n-a activat pe piața medicală

Despre beneficiarul acestei licitații – Michael Topolinski, fondatorul Naguma Medical Supply -, GÂNDUL.RO a dezvăluit deja că este o firmă înființată în urmă cu numai 8 luni, cu o cifră de afaceri de… 86 de euro și cu acționari (în acte, la vedere) două offshore-uri cu sediile în Cipru.

În spatele ei însă, se găsesc, așa cum arătam într-un alt articol, afaceristul canadian Michael Danny Topolisnki și familia acestuia. Născut în 1964, în Ontario, omul de afaceri are rezidență în România din 2006. Până acum, el a activat strict pe piața imobiliară, dar a schimbat direcția către industria pharma imediat după ce a debutat pandemia. Ca orice afacerist, a speculat momentul.

Aceasta este rețeaua de firme din jurul milionarului Michael Danny Topolinski (infografic: termene.ro)

La Registrul Comerțului, Topolisnki figurează ca acționar în trei companii: Grenoiu Investment, Topo Capital Corporation și Skylight Residence. Toate se află însă în colaps. Primele două se găsesc în stare de insolvență, cu datorii la ANAF, iar ultima dintre ele este în ”comă” financiară: are datorii de aproape 700.000 de euro!

Până acum, în presă, a apărut fie ca ”salvator” al celebrei fabrici de pompe Aversa București, pe care a preluat-o în 2014, dar care s-a închis în 2018, punându-se lacăt peste o istorie de 150 de ani a fabricii, fie ca speculant de terenuri ale unor fabrici vechi. Este și cazul Vulcan și Textila Dacia.

De altfel, familia lui a dezvoltat numeroase afaceri în zona imobiliară. Până acum n-a activat pe piața medicală. Când a apărut în România, el a mărturisit despre averea deținută că are 900 de apartamente pe care le închiriază. Despre conturi, n-a suflat Topolisnki niciun cuvânt. Aflate departe de România, acestea sunt puse la adăpost în offshore-uri.

Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, descoperă.ro, go4it.ro, verdict.ro, ciao.ro sau ... vezi toate articolele
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele