Prima pagină » Diverse » INEDIT. Proiectul de modificare a Legii Educației propune schimbări în ceea ce privește grădinițele. Proiectul prevede posibilitatea funcționării grădinițelor pe timp de noapte

INEDIT. Proiectul de modificare a Legii Educației propune schimbări în ceea ce privește grădinițele. Proiectul prevede posibilitatea funcționării grădinițelor pe timp de noapte

INEDIT. Proiectul de modificare a Legii Educației propune schimbări în ceea ce privește grădinițele. Proiectul prevede posibilitatea funcționării grădinițelor pe timp de noapte

Grădiniță de noapte, o mai mare libertate pentru profesori, programe after-school organizate de părinți, mai puțini elevi în clase și restrângerea programei școlare, sunt câteva dintre în noul proiect de modificare a Legii Educației. Propunerile făcute de deputatul UDMR Szabo Odon sunt inovative și au susținerea mai multor parlamentari PSD, PNL, USR, ALDE și ai minorităților.

Numărul elevilor într-o clasă va fi redus, potrivitul de modificare a Legii Educației

Conform proiectului numărul de elevi într-o clasă ar trebui să fie, din nou, redus. Astfel, dacă modificările propuse de Szabo Odon vor fi aprobate, de exemplu, în învățământul primar o clasă va cuprinde nu mai mult de 22 de elevi, față de 25 potrivit legii în vigoare. Totodată, în învățământul gimnazial și în învățământul liceal, o clasă nu va avea mai mult de 26 de elevi, față de 30 cât este numărul maxim în acest moment. Totuși, în situații excepționale ar putea fi permisă funcționarea unor clase cu încă doi elevi peste numărul stabilit.

Reducerea programei şcolare

O altă modificare foarte importantă se referă la restrângerea programei școlare, pentru diminuarea suprasolicitării copiilor, dar și o mai mare libertate pentru profesori, în sensul predării materiilor de studiu conform abilităților elevilor. Proiectul va intra în dezbatere parlamentară și va fi aprobat cel mai probabil în sesiunea din toamnă.

Grădinițele vor avea posibilitatea să funcționeze pe timp de noapte

Noutatea absolută o reprezintă posibilitatea funcționării pe timp de noapte a grădinițelor, însă, doar în cazuri excepționale. Este vorba despre situații deosebite și de urgență ale părinților, cum ar fi serviciul în turele de noapte sau în cazul familiilor monoparentale, când apar urgențe medicale ori deces în familie.

Inițiatorul proiectului propune de asemenea extinderea programelor „Masă caldă la școală” și „Școală după școală” pentru încă 10 ani (până în anul 2030), în toate școlile din țară. Mai mult, în ceea ce privește programele after-scool, proiectul propune ca părinții să aibă posibilitatea și dreptul să înființeze asociații prin care să deruleze astfel de programe, iar profesorii să poată încheia contracte de presări  servicii,  în calitate de persoane fizice autorizate, cu asociațiile de părinți.