Prima pagină » Diverse » Ingredientele pentru COZONAC, mai scumpe față de anul trecut

Ingredientele pentru COZONAC, mai scumpe față de anul trecut

Pentru cozonacul de Crăciun, pregătiți-vă să plătiți mai mult. Iar dacă vreți să-l preparați în casă, pregătiți-vă să plătiți mai mult pentru ingrediente, a spus Andreea Esca la Știrile PRO TV. 

Potrivit INS, rahatul, stafidele, nucile și boabele de cacao au înregistrat creșteri de prețuri. Doar făina și zahărul s-au ieftinit.

Cozonacul pufos și cu umplutură din belșug, e nevoie de cheltuieli serioase.

  • Lămâile s-au scumpit cel mai mult, cu 27,25%.
  • Rahatul simplu și mixt – 12,96%
  • Drojdia proaspătă – 9,87%
  • Stafide – 6,37%
  • Pudra de cacao – 5,72%
  • Lapte de vacă – 4,02%
  • Miez de nucă – 2,35%
  • Ouă – 0,44%

Raportat la noiembrie 2023, s-au ieftinit ingredientele de bază – ulei de floarea soarelui s-a ieftinit cu 3,10%, făina cu 6,83%, zahărul cu 8,32%, iar untul, deși a înregistrat scumpiri la nivel global, mai ales în Franța, s-a ieftinit în România cu 10,29%.

Inflația și taxele mai mari fac din cozonacul tradițional un produs inaccesibil pentru mulți români. Cofetarii au găsit soluții precum vânzarea la felie, dar comenzile au scăzut drastic.

Cozonacul, simbolul sărbătorilor românești, a devenit anul acesta o adevărată provocare pentru bugetele familiilor. Prețurile ingredientelor necesare pentru prepararea acestuia, precum făina, laptele, ouăle și miezul de nucă, au crescut semnificativ, iar costurile finale depășesc adesea 100 de lei per kilogram. Cofetarii, în încercarea de a păstra tradiția, au început să vândă cozonacul la felie, oferind posibilitatea de a savura acest desert într-un mod mai accesibil


Sursa Foto: Shutterstock

Cozonac pufos cu nucă, după rețeta tradițională. Ingrediente și mod de preparare

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele