Îngrijitoarele și menajerele românce din Italia și-ar putea pierde locul de muncă, dacă nu se vaccinează
Nu numai cadrele didactice sau lucrătorii administrației publice italiene, chiar și pentru asistența la domiciliu și îngrijitorii sunt cei care pot fi supuși unei vaccinări obligatorii. Printre acestea se numără, de exemplu, îngrijitoarele și menajerele. Subsecretarul pentru sănătate, Andrea Costa, a vorbit despre acest subiect.
„Pe de o parte, când am introdus vaccinarea obligatorie pentru personalul medical, am pornit de aici – că vrem să protejăm bătrânii și pe cei vulnerabili. Cred că prețul pe care l-au plătit este deja prea mare și nu ne putem permite să facem alte greșeli”, a explicat oficialul, potrivit ilmessaggero.it.
Acesta a adăugat că relația dintre indivizi, în aceste situații, nu este una ușor de reglementat de la nivel central.
Potrivit oficialului, obligația privind vaccinarea nu trebuie impusă neapărat de către stat, ci de către angajator, care, prin puterea contractului, pare a avea deja capacitatea de a da afară, de exemplu, o îngrijitoare sau o menajeră care refuză să se imunizeze.
Dacă angajatorul nu dorește să lucreze cu o persoană nevaccinată este liber să decidă în acest sens și să-i comunice lucrătoarei intenția de a renunța la serviciile sale. „Găsim legitim ca angajatorul să-i ceară îngrijitoarei Certificatul Covid (Green Pass) pentru perioada în care se va desfășura raportul de muncă”, a afirmat Andrea Zini.
„Refuzul de a face dovada vacinării sau de a arăta certificatul verde subminează iremediabil relația cu muncitorul”, a fost de părere Andrea Zini, președintele asociației Assindatcolf, care reprezintă familiile angajatoare. „Credem că este legitim ca o familie care angajează un muncitor domestic să ceară păstrarea certificatului verde pe perioada în care acesta va lucra”, a adăugat el.
Assindatcolf, o asociație care reprezintă angajatorii din sectorul asistenței familiale, a precizat că în Contractul Colectiv de Muncă (CCNL) este menționată posibilitatea ca angajatorul să concedieze lucrătoarea fără a fi necesar să-i comunice un motiv anume.
Cei mai mulți vârstnici italieni preferă îngrijitoarele vaccinate
Poziția de a face vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii casnici, îngrijitorii și ajutoarele casnice, este susținută și de persoanele în vârstă. Aceasta este ceea ce reiese din sondajul realizat de Senior Italia FederAnziani pe un eșantion de 464 de persoane de peste 60 de ani, care face o radiografie a percepției actuale a pandemiei și a campaniei de vaccinare în rândul populației de peste 60 de ani.
În acte sunt 920.000 de persoane care oferă asistență persoanelor vârstnice sau vulnerabile, inclusiv în regim de coabitare, iar numărul se ridică la 2.17 milioane, dacă se iau în calcul și cele fără contract legal de muncă. În practică, nu este posibil ca acestea să păstreze distanța sau să poarte echipament de protecție.
Începând cu data de 6 august în Italia va intra în vigoare prezentarea în mod obligatoriu a unui permis de sănătate pentru cei care doresc acces în spaţii închise precum cluburi, discoteci, cinematografe, restaurante, săli de sport, piscine, muzee, teatre etc.
De asemenea, va fi solicitat și la intrarea în sălile de jocuri, dar și la competițiile sportive concerte, spectacole, târguri, congrese etc. În general este vorba despre evenimente care se desfășoară cu participarea unui număr mare de persoane și unde există un risc crescut de contaminare cu coronavirus.